sobota 28. prosince 2013

Obraz Doriana Graye - recenze

Autor: Oscar Wilde
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 192
Anotace: Příběh s fantastickými prvky se odehrává v 19. století v Londýně. Krásného Doriana Graye portrétuje malíř Basil Hallward, který je Dorianovým vzhledem uchvácen a naivně si myslí, že sličný mladík je a vždy bude ztělesněním dobra. Uzavřený malíř se přátelí s lordem Henrym, ten je povahově zcela jiný. V každé společnosti je Henry ozdobou, oslňuje hlubokomyslnými úvahami, nemá žádné morální zábrany. Na bohatého sirotka Doriana, původně stydlivého a nezkaženého mladíka, má Henry zničující vliv. Také před nadaným malířem rozpřádá neuctivé teorie o zbytečnosti portrétování. Portrétovaný člověk stárne, kdežto obraz zůstává nepříjemným svědectvím o ztraceném mládí. Doriana ta představa poleká natolik, že si přeje, aby místo něho zestárl jeho obraz. Tím, jak se ocitá plně pod Henryho vlivem a mění se jeho povaha, mění se portrét ve stvůru, která odráží ošklivost Dorianovy duše, avšak sám Dorian Gray nadále září půvabem a pelem mládí. Chová se už jako lord Henry. Pohrdne svou romantickou láskou, nezastaví se ani před zločinem. Nakonec zaútočí na podobiznu ohyzdného starce, ve kterou se původní portrét proměnil…
Moje hodnocení: 3/5
Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Omega.
Moje recenze:

7 komentářů:

  1. Super recenze a na knihu si mě celkem upoutala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, tak možná si knihu nakonec přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dorian Gray se mi líbil moc, ve své recenzi jsi knihu moc pěkně shrnula :) Sama tu psychologičnost vnímám jako pozitivum, ale je jasné, že každému to tak 100% nesedne. A nakladatelství Omega odvedlo moc pěknou práci co se týče grafické podoby knihy, jak se tak na tu obálku dívám, skoro mě mrzí, že mám doma o poznání ošoupanější antikvariátní vydání :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju moc všem za komentáře :)
    Obálka se mi taky moc líbí, souhlasím - Omega odvedla skvělou práci :)
    Knížka má rozhodně něco do sebe. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Doriana jsem taky četla jako povinnou četbu a moc se mi líbil, a až někdy za dlouho budu mít čas (:D), chtěla bych si ho i přečíst znovu :) jinak super video! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze. Omega dělá fakt krásné ty obálky! Já dostala Davida Coperfielda a ten je taky krásný. Dorian se mi taky celkem líbil a ta psychologie mi tam ani nevadí, viděla jsem to dokonce i jako divadelní hru v angličtině, ale tam byl Dorian naprosto nechutný černoch :D

    OdpovědětVymazat
  7. Obraz Doriana Graye je jeden z případů, kdy jsem jako první viděla film (filmové zpracování s Benem Barnesem). Avšak snad jako v každým případě se mi knížka líbila více. Máš pravdu, že je na ní cosi psychologického, ale ovšem to já jsem na ní milovala. Líbil se mi příběh, líbil se mi styl psaní, líbilo se mi to "prostředí", prostě bych jí zařadila do mých nejoblíbenějších. :) Nemůžu říct, že je to nejlepší knížka, kterou jsem kdy četla, avšak mi hodně zůstala v paměti a rozhodně si ještě mnohokrát přečtu nebo si připomenu filmem. :)

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com