středa 20. ledna 2016

PROPAST ČASU ( Roman Bureš ) - recenze

PROPAST ČASU:
Vydáno: listopad 2015, nakladatelství Knižní klub
Anotace: Vysokoškolačka Toňa se jednoho rána probudí na chalupě v jižních Čechách a zjistí, že je něco špatně: městečko, které by měla vidět z okna, tam není. Na jeho místě stojí hustý les a silnici, která k němu vedla, utíná nepochopitelný ostrý řez. Brzy zjistí, že – jakkoli to zní neuvěřitelně – v lese se nachází značně nepřátelský svět 12. století. V Českých Budějovicích, kam se záhy dostane, vládne zase 16. století. Útočící římští legionáři a jednotka německé armády z druhé světové války už jsou opravdu trochu moc... Román pohrávající si s důsledky poruchy časoprostoru je unikátní a vysoce zábavnou četbou, která potěší nejen fanoušky fantastiky. Zdroj

ROMAN BUREŠ:
Narodil se v Kladně. Nyní žije se svojí ženou, synem a dvěma psy na malé vsi nedaleko Prahy. K jeho zálibám patří cestování, ať už za antickými památkami nebo divočinou jihovýchodní Asie, bojové sporty, kterým se věnuje od dětství, a v neposlední řadě psaní.
Od roku 2011 začal psát povídky, což vedlo i k větší tvorbě. Debutoval v roce 2013 historickým románem Legionář, a stejného roku vydal i druhý román Zuřící lev. Obě knihy se odehrávají ve starověkém Římě. Jeho třetí román Propast času je scifi, pohrávající s důsledky poruchy časoprostoru.
Zdroj




MŮJ NÁZOR:
Ačkoli se to na první pohled nezdá, tato kniha má 358 stran. 358 stran plné obrovského překvapení a GENIÁLNÍ myšlenky. Protože první slovo, co mě u této knihy napadne je opravdu geniální, protože s něčím takovým jsem se ještě nesetkala. Klobouk dolů před autorem :-) Mimo skvělé téma i výborně zpracované, napínavé a plné akce.


Na tuto knížku jsem byla vážně hodně zvědavá. Jsem velkým milovníkem cestování časem- i když v tomto případě to není takové to klasické cestování časem - někdo se někam přenese, tam něco řeší/bojuje a basta. V této knížce hned na začátku dojde k promíchání různých časových období do jednoho. Takhle bych to lajcky řekla. Máme tu starověk, středověk, novověk, naši dobu i budoucnost. Vlastně i pravěk :-))



Už od začátku je kniha velice akční, autor nemá nějaký sálodlouhý úvod, hned to všechno začne, takže je čtenář vtažen do děje ani neví jak :-) A samozřejmě jakmile jednou začnete číst a poznáte, k jaké šílenosti došlo - v čem se hrdinové ocitli- už je problém knihu odložit. Nutí Vás to číst dál a dál...



Je pravda, že chvilkami jsem měla menší problém se v knížce zorientovat. Hlavně ze začátku kdo je kdo a hlavně kdo z jaké doby. Stačí však trošku pozornosti a je vše v pořádku. Teď mě vůbec tak napadá, že je tato knížka hodně na zamyšlení- jak byste se v takové situaci chovali Vy? S kým byste z hrdinů byli zadobře a komu byste se snažili vyhnout? Já mám moc ráda, když nad knihou uvažuji i když ji zrovna nečtu. Autorovi se to vtáhnutí do děje opravdu skvěle podařilo :-)



Hlavní hrdinka knihy je Toňa - mladá studentka archeologie. Celou dobu ji na jejím putování doprovází i malý pejsek- jorkšírek Goliáš, který se náhodou a naneštěstí do této časové smyčky dostal s ní. No asi Vám nemusím říkat, že jsem si Goliáška velice oblíbila :-) Akorát mi místy přišlo, že na to, že Toňa studuje archeologii, nemá tolik vědomostí o historii. Ale to čert vem, to jsou jen takové malé drobnosti :-) Jinak to byla moc fajn hrdinka, která vlastně měla velké štěstí v jedné postavě, která je mimochodem má velice oblíbená postava.. no ale to už si v knize přečtěte sami :-)




Rozhodně překvapením pro mě byla i brutalita a na druhé straně romantika! Začnu tím prvním. Knížka drsná je, ono se není čemu divit, okolnosti k tomu hrdiny nutí a k tomu všemu historie sama o sobě drsná byla. Překvapilo mě však, v jakém množství tu umírají lidé. Kromě samotné smrti je tu však i další násilí- například znásilňování.. Mně se to ale všechno u téhle knížky strašně "líbilo" (do uvozovek, abyste mě neměli za šílenečka a úchyláčka), protože to k tomu prostě patřilo! Nevyplatí se tu oblibovat si hrdiny ... No a co se týká romantiky, potkáte ji tu taky. Dokonce i erotiku :-) Sice ne pozadí, protože hrdinové musí řešit mnoho problémů a hlavně bojovat o svůj život, ale lásku v knížce najdete :-)



Takže je tu opravdu VŠECHNO- napětí, akce, láska, smrt, násilí, naděje, smutek, ztráta.. A autor to všechno tak skvěle zkombinoval, že Vás jako čtenáře čeká opravdu parádní jízda. Děj je hodně nepředvídatelný, takže nevíte, na čem jste a co Vás všechno čeká (a že je toho hodně!!).



Samotný konec jsem rozhodně nečekala takový, jaký byl. Spoustu akce, napětí a dobrodružství. Přesně tak, jak to má být. Moc se mi líbilo vysvětlení a to, že to do sebe všechno zaklaplo. Kdyby nám autor některé věci nevysvětlil, asi by mi to trošku vadilo, ale takhle to bylo naprosto v pořádku :-) Když to beru zpětně, tahle kniha je hodně deprimující a je v ní hodně beznaděje. Funguje to všechno perfektně na čtenářovu psychiku ... Na konci mě jedna konkrétní věc hodně překvapila.Určitě bych moc ocenila pokračování!


Pokud hledáte něco naprosto originálního, nevšedního a strhujícího, přečtěte si Propast času :-) Příběh s geniálním nápadem a promícháním časových rovin s nepředvídatelným vývojem událostí. Jakmile se jednou začtete, je těžké od knihy odejít. No a samotný konec rozhodně dokáže překvapit. DOPORUČUJI! :-)

4 komentáře:

  1. Ahoj Rodaw. Recenze je povedená, po knize kouknu. Těším se na další recenze a nová videa. Přeji pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj recenze moc pěkná připíšu si na seznam tákhle moc dlouhý a už se moc těším na videa a brzy se uzdrav Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! :)
    Nad knihou popřemýšlím a třeba si ji jednou přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com