pátek 22. ledna 2016

MŮJ PSÍ ŽIVOT ( Martin Čáp ) - recenze

MŮJ PSÍ ŽIVOT:
Vydáno: listopad 2015, nakladatelství Grada
Anotace: Vyprávění psího rošťáka Bertíka, který čtenáře provádí svými prvními krůčky, sžívání se s novými pány, problematikou čtení patníků a vůbec vším, co takový pes považuje za důležité.
Ve svých zápiskách malý bígl glosuje svět „dvounoháčů“ a odhaluje, co to znamená „psí život“.
Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Jsem tedy čistokrevný bígl a doufám, že vše je jasné…
Humorný text Martina Čápa doplňují ilustrace Pavla Koutského.
Zdroj

MARTIN ČÁP:
Novinář, dramaturg, scenárista. Vystudoval na FAMU katedru scenáristiky a dramaturgie. Poté pracoval jako novinář, např. v Mladé frontě dnes a Denním telegrafu, následně jako dramaturg České televize v Praze. Je autorem několika televizních inscenací (Čtení, Smrt moderítorky hlavních zpráv, Noční můra).Zdroj


MŮJ NÁZOR: Už dlouho jsem nečetla tak nádhernou a optimistickou knížku, u které bych si skvěle odpočinula a zároveň se v ní viděla (kdo má pejsky, pochopí :)). Kéžby takových knížek bylo více! Můj psí život si rozhodně zaslouží označení jedna z nejlepších psích knížek a je asi samozřejmé, že je to MUST HAVE pro všechny pejskaře! :-)



Hlavním hrdinou této knihy je čistokrevný bígl - pejsek Bertík- tedy pardon - Alberto z Rododendronu. Protože proč mu říkat Bertík, to by bylo stejné, jako kdyby se Karlovi IV. říkalo třeba Kadlo, nemyslíte? :-)) Bertíka (budu mu tak říkat a spoléhat na to, že si snad tento můj článek nepřečte a kdyby náhodou, tak ho zkusím uplatit piškotky, které má moc rád) poznáváme už jako malé štěňátko, když byl se svou maminkou a sourozenci. Prožíváme s ním mnoho dobrodružství- věřte mi, že opravdu ne málo, Betík je expert :-))



Tato knížka je milá od první stránky. Slovo, které podle mě tuto knížku skvěle vystihuje je sluníčková. Celkově miluji zvířecí příběhy, ale špatně snáším smutné scény. Tady smutného nebylo nic a to se mi MOC líbilo. V životě je toho smutného totiž až až. Tahle knížka umí dodat energii a věřte mi, že Vám určitě vykouzlí úsměv na tváři :-) A už kvůli tomu ji tolik miluji!



No ale zpátky k Bertíkovi. Jak jsem již psala, je to opravdu expert. Velký uličník, který má svou vlastní (pěkně tvrdohlavou) hlavu! Má moc rád granulky Brit (stejně jako naši kluci, asi by si rozuměli :)) a taky umí jezdit sám autobusem. Což si myslím není zas tak obvyklé. Mimo jiné věci má stejný názor na Silvestra jako já: "Vůbec nechápu, proč lidé musí poslední den v roce dělat takový rambajs. Jsme sice lovecké plemeno, takže bych nějaký výstřel měl vydržet. Ale v době, kdy jsme byli vyšlechtěni, se střílelo maximálně lukem nebo kuší. Kdo na to má mít nervy? Dost na tom, že tolerujeme vaše popíjení." 




Knížka je psaná v ich osobě, takže všechno máte opravdu přímo z první ruky. Bertíkovy myšlenkové pochody a názory na svět byly úžasné. Rozhodně je to velice charismatický hrdina :-) Kromě ho v knížce potkáte i další postavy- upovídaného pejska od sousedů Bena, který Bertíkovi v mnoha věcech pomáhá, Dejsinku a další Bertíkovy lásky a nebo obávaného Asterixe. 



Bertík mně osobně v jedné věci i dost pomohl. Je to totiž specialista na psí filmy a seriály. "Komisařřře Rexe ještě skousnu, ale psího Beethovena beru jako pohádku, stejně i 100+1 dalmatinů." Mezi jeho oblíbené filmy patří třeba Lassie se vrací a já díky němu objevila film Rin Tin Tin- skutečný příběh německého ovčáka z 1.světové války. Takže Bertíku velké díky, na film ráda kouknu! :-)




V knížce je i mnoho krásných myšlenek- jak jsem psala, Bertík má jedinečný pohled na svět. V hlavě mi uvízla tato nádherná myšlenka, která je tolik pravdivá... "Došlo mi, že hrdinové nejsou jen ti s nabušenými svaly. Že jsou to daleko častěji zcela nenápadní jedinci, do nichž bychom ti nikdy neřekli." 




Kromě nádherného příběhu by tato kniha určitě nebyla to pravé ořechové bez překrásných ilustrací od nadaného Pavla Koutského, které PERFEKTNĚ doplňují celý příběh. Obrázky jsou vtipné, krásné a zahřejí u srdíčka - pár jsem Vám jich vyfotila, uznejte sami :). Tato knížka se prostě maximálně povedla. 






NO TO SE VRRR, ŽE TATO KNIHA BYLA SUPER! A JAK! :-)
Pokud hledáte knížku, která zahřeje u srdíčka, 100% si přečtěte MŮJ PSÍ ŽIVOT. Kromě skvělého hlavního hrdiny Bertíka jsou v této knížce překrásné obrázky, které dodají tu správnou atmosféru. Čtení je vtipné a zábavné. Je poznat, že kniha byla napsána s láskou. Je optimistická od začátku až do konce a já moc doufám, že se jednou dočkáme pokračování, protože ten konec k tomu přímo vybízí! Doporučuji! Nutnost pro všechny pejskaře :-)



Na závěr bych ještě chtěla MOC poděkovat skvělému nakladatelství GRADA za poskytnutí knihy. Děkuji, díky Vám jsem měla úžasný čtenářský zážitek :-) 

1 komentář:

  1. Skvělá recenze!! Knížka vypadá hrozně mile, doufám, že si ji někdy přečtu :)
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com