pondělí 30. listopadu 2015

PO SEZONĚ ( Jack Ketchum , Off Season: The Unexpurgated Edition ) - recenze

PO SEZONĚ:
Originál: 1980 , Off Season: The Unexpurgated Edition
Česko: září 2011, nakladatelství Laser
Anotace:  Dead River, nejvýchodnější výspa Spojených států. Je po sezoně, letní hosté odjíždějí, na městečko, okolní lesy a pobřeží dosedá ospalost. Tu však naruší křik ženy slepě prchající před skupinou rozběsněných, krvelačných tvorů.
Je po sezoně a v odlehlém domě u lesa našla klid na práci mladá redaktorka z New Yorku. Z odloučení se ji chystá vytrhnout pětice jejích přátel, a spolu s nimi i něco, co by si nikdo z nich nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech.
Jedno z klíčových děl literárního hororu, syrový román o střetu civilizovanosti s primitivizmem, si konečně nachází cestu k českému čtenáři jako první svazek edice Moderní díla hororu. Román předkládáme v necenzurované podobě s předmluvou historika žánru Douglase E. Wintera a autorovým doslovem, kde Jack Ketchum líčí jeho nelehkou genezi plnou střetů s původním vydavatelem, na nějž byl text až příliš drastický. 
Zdroj


JACK KETCHUM

V zemi téměř nedotknuté moderním hororem není vlastně divu, že jsme se doposud nesetkali s jedním z klasiků tohoto žánru, americkým spisovatelem Dallasem Williamem Mayrem, jenž proslul pod pseudonymem Jack Ketchum zpravidla realistickými horory vykreslenými do vysoce znepokojivých detailů. Narodil se 10. listopadu 1946 v městečku Livingston ve státu New Jersey. Bakalářský titul z angličtiny získal v Bostonu. V mládí si velmi rád vymýšlel příběhy, což společně se zálibou v klasických filmových hororech nemohlo dopadnout jinak, než že se později stal spisovatelem hrůzostrašné literatury. Zvláště když se o něco později spřátelil se spisovatelem Robertem Blochem, jenž se následně stal jeho literárním mentorem. Než si splnil sen a stal se spisovatelem, vystřídal celou řadu různých zaměstnání, jak je pro začínající autory zvykem. V roce 2011 byl zvolen velmistrem světového hororu. Žije v New Yorku.Zdroj

MŮJ NÁZOR:

Zase tak moc často se mi nestává, že mi po dočtení dojdou slova. A když se zadaří a stane se tak, jsem ráda, protože to znamená, že na mě daná kniha udělala veliký dojem. Po dočtení Po sezoně mi také došla slova a to hlavně kvůli tomu, že takovou krvárnu jsem ještě nečetla!

Mám moc ráda horory a thrillery. Už několik let se na ně s mamkou dívám a viděla jsem jich opravdu hodně .. mým oblíbeným žánrem je survival, kde hlavní hrdinové bojují o život. Po sezoně je také survival a nejen to- tato kniha jsou především pořádná jatka.

Zjistila jsem, že číst to je pro mě daleko těžší než dívat se na to. I když je pravda, že v tomto případě bych asi měla menší problém i s díváním se.
Slovy absolutně nelze popsat to, CO VŠECHNO se děje v této knize. Jak jsem již psala výše- viděla jsem toho hodně, ale i tak mě tato kniha naprosto šokovala. Tolik krve, násilí a mučení - to pro mě byl tvrdý náraz, který jsem vůbec nečekala a místy jsem měla co dělat, abych vůbec pokračovala ve čtení! A to jsem si myslela, že jsem otrlá! Ha ha!

Ano, už na začátku Vám chci říci, že tato knížka není pro každého. Označila bych ji jako knihu pro okrajové publikum. Pokud však zvládnete násilí, čeká Vás neskutečná jízda, která svým zvráceným způsobem stojí opravdu za to. Protože na konci nás opět čeká NĚCO, pointa, která Vás vlastně úplně zničí. S podobnou myšlenkou a rozuzlením jsem se setkala už několikrát (především tedy u filmů) a prostě vždycky mě to sebere .. protože takové konce mají tu největší sílu a potenciál, abyste se nad nimi pořádně zamysleli a dlouho nad nimi uvažovali i po dočtení...


Přiznávám se, že na mě byla tato kniha na pomezí - víc násilí (pokud je to vůbec možné :D) bych už asi nezvládla. Nebudu si tu hrát na hrdinu nebo na nějakého velkého frajírka, některé scény mě vážně hodně znechutily. Celá tato kniha se skládá především z násilí a bolesti. Není tu nic pozitivního a hlavně tu nejsou chvilky, kdy by si čtenář mohl od toho zla odpočinout. Jakmile to začne, už se toho nezbavíte ... Autor Vás už nenechá v klidu.. jedna hnusná scéna střídá druhou .. je to peklo, ze kterého se nedostanete ven ..
První část knihy byla plná sexu - toho na mě bylo také až moc, takže měla nádech spíš erotické knížky. Potom se to rozjelo a začal teror toho největšího kalibru ... Když čtete tento článek, tak mi věřte, že si nedokážete představit tu dávku násilí, kterou v příběhu najdete .. prostě nejde to a i když se na čtení budete připravovat sebevíc, stejně Vás to překvapí a složí na kolena. Nedokážu si představit, že by tuto knihu někdo přečetl jen tak a nic to s ním neudělalo. Minimálně musí přijít znechucení a pokud to zvládnete dočíst, máte silný žaludek :-) Kanibalismus, stahování zaživa z kůže, pálení, odkusování různých částí těl, pití krve a mnoho dalšího jsou jen nepatrná zrna z toho, co Vás v knížce potká ...


Rozhodně Vás nechci od této knihy odrazovat. Protože já jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla a "užila" jsem si ji - zkrátka splnila svůj účel. Akorát Vás chci upozornit na tu míru (nebo spíš ne-míru) násilí, protože vážně věřím, že hodně čtenářů tuto knížku prostě odloží, některé scény se tu opravdu nehezky čtou .. Jatka, tím bych to asi uzavřela, tohle slovo knížku nejlépe vystihuje ze všech.

Od Jacka jsem již četla knihu Dívka od vedle a ta pro mě byla horší - tedy lepší, i když obě dvě tyto knihy se celkem špatně označují hezkými slovy, protože jsou prostě strašné!!:D. Po sezoně je totiž krvavá vyvražďovačka, ale "jen" vyvražďovačka - i když skvělá. Dívka od vedle je maximální psychický teror na čtenáře a u knihy nebudete přímo jen znechuceni (i když samozřejmě tady je násilí a mučení taktéž na nesnesitelné úrovni, ale o tam až jindy), ale především zničeni koncem a budete si připadat vinni, protože čtete dál a dál a stáváte se součástí příběhu a spoluviníkem .. pocit viny jsem měla jen u Dívky od vedle a to už asi nikdy nic nepřekoná .. už zase mi běhá mráz po zádech ..

Jack Ketchum si perfektně hraje se čtenáři. Má dar, který by mu leckdo mohl závidět. Dokáže všechno přetočit, zamotat a dokonale zmást čtenáře .. Možná se na knížku Po sezoně budete dívat jen jako na tuctovou vyvražďovačku, ale na konci poznáte tu pointu, která to všechno zase trošku přetočí a určitě Vás donutí se na všechno podívat i z jiného úhlu pohledu + ve Vás nejspíš vyvolá pocit absurdity a toho, jak je vlastně všechno.. zbytečné? no uvidíte sami :)


Kniha se odehrává během jedné noci - minutu po minutě, což ději dodává spád a možná i přidává na celkové autentičnosti. Hlavních hrdinů je celkem 6 - různé charaktery, všichni mladí se slibnou budoucností. Na druhé straně primitivní bytosti, které se zasekly zhruba v období pravěku, žijí dohromady, mají děti - které v této knížce hrají také velkou roli!- a touží po masu .. ano, je to jízda. Ovšem nic nadpřirozeného! Což jsem ocenila, protože mám ráda příběhy, které by se teoreticky mohly stát (doufejme, že nestanou..)

Možná mě trošku zamrzelo, že některé věci tu nebyly více vysvětleny - JAK, KDO a PROČ. Velká škoda, protože takhle po dočtení zůstane hodně otazníků - na druhou stranu může zapracovat čtenářova fantazie.
Hodně mě překvapilo i to, že odhadnout pořadí, ve kterém budou postavy umírat, není vůbec lehké. I v tomto Jack dokáže překvapit :-)



Doporučuji fanouškům hororů!
Rozhodně to není kniha pro každého. Na mě však udělala velký dojem, i když mě celkem dost znechutila :D. Nevím, jestli je to kniha, ke které bych se někdy vrátila a přečetla si ji znovu (asi spíš ne), ale pokud chcete být šokováni a přijít do kontaktu s tím nejprimitivnějším zlem, hurá do čtení! Ale varuji ještě jednou předem: připravte se na surové násilí, které nemá hranic ...

Ještě musím poznamenat, že scéna s pejskem podle mě byla zbytečná.

Jinak cesta této knihy na svět byla plná překážek .. verze, kterou nám poskytuje nakladatelství Laser je necenzurovaná verze - první vydání v originále musel kvůli velké brutalitě autor skoro celé přepsat (také v něm byl např. změněn konec, což je podle mě celkem velká zajímavost). Všechny věci okolo této záležitosti najdete na konci této knihy - celkem hodně mě to zaujalo, takže doporučuji po dočtení příběhu ještě věnovat trošičku času dalším stranám, protože jsou na nich zajímavé zajímavosti :-)

Autor napsal ještě volné pokračování tohoto příběhu, podle kterého byl natočen i film:
 Snad se v Česku dočkáme co nejvíce knih od tohoto autora, věřím v to! :-)

6 komentářů:

  1. No, dobrovolně bych po této knize asi nesáhla, na to jsem těch horrorů četla vážně málo... ale možná do budoucna. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. tahle knížka potřebuje jen určitý typ čtenáře.. hodnotí se velice těžko, protože hodnotit ty hrůzy je vlastně dost zvrhlé :-D Ale ve svém žánru se určitě řadí k té špičce:)

      Vymazat
  2. Super recenze :) Některá slova mi úplně bereš z úst ;) Ketchum to je klasa! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Pecka, to si chci precist!!!!Diky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D To jsem ráda, že se mi podařilo nalákat Tě :D Pak dej vědět, co na to říkáš! :)

      Vymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com