sobota 23. února 2013

Hvězdy nám nepřály - recenze

Autor: John Green
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání v ČR: 2013 (teprve vyjde!!)
Rok vydání v originále: 2012
Anotace: Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.




--------------------------------------------------------------------------------------------------
Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství IKAR - http://ikar-knihy.cz/
--------------------------------------------------------------------------------------------------


Hvězdy nám přály je kniha, která mi toho strašně moc dala. Tolik emocí jsem při čtení už dlouho nezažívala. Člověk si uvědomí, jak moc je život cenný, jak by si ho měl vážit a taky to, jak je vlastně život nefér. Proč je někdo nemocný a někdo zdravý? Proč?? Važme si toho, že jsme zdraví a hlavně si važme života. Ať každej den stojí za to.

ŽÁDNÉ ZKUSIT NEPLATÍ, PROTOŽE PLATÍ JEN UDĚLAT TO.


Recenze se mi bude psát nejspíš trošku obtížně, protože tato kniha je.. silná. A vyjádřit své myšlenky a pocity není vůbec jednoduché. Zvlášť, když člověk nesmí spoilerovat. To je oříšek. Do tohoto příběhu jsem se zamilovala. Kniha je napsána velmi dobře, poutavě a já jsem se do ni okamžitě začetla. John Green umí zaujmout a jeho styl psaní mi naprosto vyhovoval. S hrdiny jsem prožívala všechny jejich radosti, starosti a smutky a mám pocit, že mi přirostli k srdci. Vím to. A zůstanou tam. Navždy.
416892_483125631708693_1617719622_n_large
Tumblr_miaeajplfx1rg6dtbo1_500_largeKnížka nám ukázuje, jak je láska silná. Nejenom mezi dvěma lidmi, ale i v rodině a mezi přáteli. Podpora, motivace,důvěra, boj. Vstávat každý den s tím, že jste nemocní, ale že s tím budete bojovat. Nevědět, zda toto není Váš poslední den. Na druhou stranu ale vědět, že je tu někdo, kdo Vám fandí, kdo chce, abyste tento boj vyhráli. Vědět, že v tom nejste sami. Člověk musí být silný na to, aby to zvládl.

BYLA BY PRO MĚ ČEST NECHAT SI OD TEBE ZLOMIT SRDCE.

Hazel je 16 let a má rakovinu. Jednoho dne se seznámí s o rok starším mladíkem jménem Augustus, který boj s rakovinou vyhrál, ale místo nohy má protézu. Navzájem se do sebe zamilují a začíná velká love story. Augustus Hazel ukazuje, jak je svět skvělý a jak se člověk může radovat z každé maličkosti. Jejich láska je krásná a úžasná. Oba dva byli skvělí a já jim strašně moc fandila. Zavírala jsem oči nad tím, co by se mohlo stát a stále doufala ve šťastný konec. Na obou byla úžasná jedna společná vlastnost a to sice statečnost. A taky touha žít. Oba dva si zažili peklo a i tak spolu dokázali být šťastní. Nepřipouštěli si to, že jsou trošku jiní, nemocní. Věděli, že kdyby byli zdraví,vzali by se, měli děti.. a věděli, že toto se nejspíš nikdy nestane, protože jim do cesty vstoupila zákeřná rakovina.. Ale i přesto se milovali a jejich láska byla upřímná a já si troufám říct, že i pravá. Byli si souzeni.

MILUJI TĚ, V PŘÍTOMNÉM ČASE.

Jak jsem psala výše - obě postavy jsem si velmi oblíbila. Augustus mi připomínal Jacka Dawsona (já to sem prostě musela napsat, byli si tak podobní! Ten jejich pohled na život, něco úžasného!) a Hazel byla také skvělá. Velmi jsem si oblíbila i rodiče obou postav. Místy jsem si říkala, jestli je rakovina horší pro Hazel a Augusta a nebo pro jejich rodiče. Představte si sami sebe na místě rodičů, kteří mají dítě, které trpí rakovinu. Dívat se na tu bolest a na to, jak mladý člověk trpí smrtelnou nemocí. Nejhorší je ta bezmoc. Nemůžete jim pomoct. Nemůžete jim dát svůj život, i kdybyste stokrát chtěli. Strašná představa.
Tumblr_miemzznrmh1qa2q59o1_500_large
Okay. Okay.

Tumblr_mhucv8rneh1r9ouy2o1_500_large
Miluju to, jak Augustus kouřil
Toto je kniha, na kterou zkrátka nezapomenete. Ať už chcete nebo ne. Příběh je ze života, mohl by se stát komukoli - mně i Vám a to je to nejhorší. Nemoc si nevybírá a může zaútočit kdykoli. Teď, za rok, za dvacet let.. Asi je to osud. Každopádně pokud už někoho nemoc zasáhne, tak to není peklo jenom pro toho dotyčného. Možná ještě horší je to pro jeho nejbližší - rodina, kamarádi..

STRČÍ SI ZABIJÁKA DO PUSY, ALE NEDOVOLÍ MU ZABÍJET.

Původně jsem si myslela, jak bude lehké napsat recenzi. Knížka se mi přece tolik líbila! Prožívala jsem u ní tolik emocí, stále o ní chci s někým mluvit. Ale když přišel čas na to napsat recenzi, tak mám pocit, že zdaleka nemůžu popsat, jak moc úžasná knížka ve skutečnosti je. Přišla jsem na to, že ten příběh se popsat slovy nedá. Je to něco úžasného, smutné, reálného. Moc mě to poznamenalo. Díky této knížce jsem se začala dívat na svět zase trošku jinak.

MILUJU TĚ A NEHODLÁM SI ODPÍRAT PROSTÉ POTĚŠENÍ ŘÍKAT PRAVDU.

John Green
Autor knihy - John Green
John Green se narodil v roce 1977 a knihou dokázal, že je skvělý spisovatel, který umí postavy popsat natolik dobře a věrohodně, že máte pocit, jakoby skutečně existovaly. Hned na začátku knihy uvádí, že celý příběh je fikce a že se čtenáři nemají pokoušet uhodnout to, kde našel inspiraci a jestli použil i nějaké své osobní zkušenosti. Možná si také všimnete, že kniha je věnovaná Esther Earlové. Mně to nedalo a na internetu jsem (trošku, hodně) hledala. Esther mu prý byla velkou inspirací,protože sama trpěla rakovinou. Na vydání knihy se velmi těšila, ale bohužel se jí už nedožila.

Knížka dávám zasloužených 5 hvězdiček. A i tak mám pocit, že je to málo. Na tuto knihu nejspíš nikdy nezapomenu..


A na závěr ještě úžasné video, které nejspíš ocení především ti, co už knížku četli :)


A na závěr Vám už jenom napíšu jednu příhodu, co se mi u čtení stala. Knihu jsem totiž dočetla ve škole, v matematice. Což je předmět, ve kterém bych měla dávat pozor, ale nemohla jsem si pomoci. Ta knížka nešla odložit. V momentě, co jsem ji dočetla, jsem se potřebovala uklidnit. Naráz jsem vypila 1,5 litru vody a účinek žádný. Nepomohlo to. Tak jsem šla na záchod a tam si stále dokola opakovala, že NESMÍM brečet. Šlo to těžko. Knížku nečtěte ve škole, je to ještě víc o nervy :D

30 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuju moc!! :)) Jsem ráda, že se recenze líbí!! :)

      Vymazat
    2. Krásná recenze opravdu!! :) Tuhle knihu mám už konečně doma :D. Jak jsi psala je opravdu emotivní:) Kdybych si nepřečetla tvou recenzi asi bych si ji nekoupila, tímto Ti děkuji!! :))

      Vymazat
  2. Já jsem ve škole dočítala Ještě než umřu a taky jsem se málem rozbrečela. Kamarádka mi radila, ať to maskuju tak, že se rozbrečím až budeme probírat smrt nějakého panovníka, ale naštěstí jsem to zvládla :D
    Jinak recenze je moc pěkná, na knihu se těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to s tím panovníkem mě pobavilo!! :D To je super!! Jestli se ještě někdy dostanu do takové situaci, tak díky za radu!! :)
      A moc děkuju :)

      Vymazat
  3. Strašně se na tuhle knihu těším :)..

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná recenze, jako všechny ostatní, Rodaw :)
    Na tuto knihu se hrozně moc těším. Na jednu stranu vím, že bude hrozně smutná, emocionální a budu brečet jako malé dítě, ale takové knihy miluju. Musím si ji přečíst :).

    Ps. Není to úplně moje věc, ale doporučuji trošičku zmenšit rozměry stránky, na můj notebook se celá stránka nevejde ;) Ale to je jen můj technický poznatek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti hrozně moc :)) Rozměry jsem už zmenšila, je to lepší? :)

      Vymazat
    2. Není za co :) Teď je to akorát, moc děkuju (určitě nejsem jediná, komu jsi pomohla) :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze. Nalákala jsi mě natolik, že knížku musím bezpodmínečně někde sehnat! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pekná recenzia 8) Na túto knižku sú samé kladné ohlasy, možno sa teda po nej porozhliadnem 8) Silná a hlboká téma to je, taká vždy vie poriadne zasiahnuť človeka.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherná recenze, až jsem při čtení měla husí kůži.

    OdpovědětVymazat
  8. Povedená recenze! Normálně takovéhle knihy nečtu, ale asi udělám výjimku, nalákala jsi mě... :)
    Já měla ve škole podobný záchvat, když jsme se při angličtině dívali na Sophiinu volbu - ten konec! Srdce mi úplně hrozně moc bušilo, třásly se mi ruce i nohy a děsně jsem se snažila nebrečet, musela jsem nakonec odejít ze třídy. Nechápu, ale nikdo ze spolužáků nijak nereagoval, prozívali celej film včetně toho závěru, ze kterýho já měla málem infarkt...

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to na pořádně smutnou romantiku :) už se na to těším ))

    OdpovědětVymazat
  10. Bože, bože, bože.. Já si tu knihu musím přečíst. :) Všude čtu, jak je úžasná. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Neskutečně jsi mě na tuhle knihu navnadila. :)
    Četla jsem knihu o podobné tématice, Love story a Oliverův příběh. Vlastně jsou to knihy dvě, ale mamka má dvě v jednom. :D A nejen proto ráda čtu takovéhle knihy. Člověk si pak uvědomí, jak je vlastně šťastný pro to, co má. I pro to, co nemá.
    Jen kdybych měla na čtení čas... Mám jednu knížku rozečtenou, baví mě, ale čtu jí snad.. měsíc už? nebo snad déle.. a to nejsem ani v polovině. Ach jo. :/

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná recenze, kámo!! :) A ta kniha... o bože... jak já ji miluju a nenávidím...

    OdpovědětVymazat
  13. Pekne napísané a súhlasím, tá kniha je skvelá, John Green je génius... nie len kvôli tejto knihe, ale čítala som aj jeho Alasku, ktorá sa mi páčila hádam ešte o čosi viac... a tiež kvôli jeho videám.:)

    OdpovědětVymazat
  14. Knížka vypadá velice dobře a ta recenze... je opravdu dokonale skvělá!! :))

    OdpovědětVymazat
  15. Krásná recenze.Knížku si co nejdřív budu chtít koupit.Mám ráda knížky u kterých brečím.Je to divné,ale já takové knížky přímo zbožňuju.

    P.S.Podíváš se mi prosím na můj knížní blog??

    OdpovědětVymazat
  16. Krásná recenze! Tuhle knížku si musím prostě pořídit.

    OdpovědětVymazat
  17. Už tři týdny marně čekám na recenzní výtisk :( Zatracená česká pošta!!!

    OdpovědětVymazat
  18. Áno, samé kladné názory a presne toto kniha u ľudí, čo majú nejaké to srdce vyvolá. Ihihíííí.
    Určite si ju prečítam, samotná recenzia sa mi veľmi páčila, určite je najlepšia zo všetkých, ktoré som na túto knihu už čítala...málo ich nebolo.
    Musí to byť niečo krásne.
    Vďaka, že si o tom dokázala toľko napísať.
    Neviem, čo budem robiť ja, možno iba slziť. x)

    OdpovědětVymazat
  19. Na začátku recenze si knize pozměnila jméno na Hvězdy nám přály, tak to je asi jediná poznámka k celé recenzi, kterou bys asi mohla opravit...
    Jinak mám z té knihy asi dost podobné pocity jako ty ;)

    OdpovědětVymazat
  20. Tu knížku jsem dočetla před pár dny. Je pravda, že se z ní nemůžu do dnes vzpamatovat. Když jsem jí četla, četla jsem jí s vědomím, že to dopadne špatně, ale čím víc jsem otáčela ty stránky, tak jsem si říkala, že to přece nejde. No celý ten konec mě tak trochu, spíš hodně vzal. Nevěděla jsem, co dělat a brečela jsem. Je to zvláštní, když to na vás padne. Najednou jako kdybyste otevřeli oči a znovu se začali dívat na svět. Uvědomíte si, že má cenu bojovat, i když stojíte na hraně, protože je tady pořád na možnost, že potkáte někoho, kdo vám život obrátí na ruby. Také vám dojde, že mít strach z nějaké písemky je zbytečné, protože daleko důležitější je být sám sebou a nikdy nic nevzdávat. I to nejmenší přání se může splnit, ale člověk musí zvednou hlavu a jí dál, ať se děje, co se děje. A přesně tímto směrem vás navede tato knížka. Zamilovala jsem se do ní...

    OdpovědětVymazat
  21. Moc dobře napsaná recenze :) Knihu jsem četla a dá se říct, že ve mě hodně zanechala.
    Koukala jsem, že se chystát číst Poslední píseň, tu jsem také četla a je to moc dobrá knížka, snad tě bude bavit tak, jako mě :)

    Jinak, máš moc úžasné stránky, chodím sem docela často a líbí se mi tu :))
    Proto bych se chtěla zeptat, jestli si odkaz na tvůj blog můžu přidat do svých oblíbených stránek :)

    OdpovědětVymazat
  22. https://www.facebook.com/hvezdy.nam.nepraly otevřely jsme nový web s Hvězdami, tak jestli se podíváš ? díky :D

    OdpovědětVymazat
  23. OPRRAVDU nechápu všechny ty kladné reakce. Jsou to teenageři, navíc nemocní u kterých by bylo normální vyšilovat, být v depresích a měli by sklony k agresi kdyby byli doopravdy nemocní a nestříleli by jednu lacinou hlášku za druhou. Můj další problém je, že u mě nevyvolala žádné emoce .Ani jedna slza a to už je co říct jelikož mi SAKRA během, JEDNOHO ROKU zemřeli tři mí nejbližší lidé PRÁVĚ NA RAKOVINU, zhroutila jsem se a musela přerušit školu, takže mě dokáže pěkně vytočit, když od všech okolo slyším jak je ta kniha dojemná a kdoví co.protože není.Je vidět že Green a všichni kteří knihu vychvalují NEMAJÍ SKUTEČNÉ ZKUŠENOSTI S RAKOVINOU, ALE JÁ ANO! Navíc mám babičku s rakovinou prsu, takž vám mohu povědět jaký je opravdu nemocný člověk.léčí se a každým rokem je z těch léků a nemoci čím dal Hloupější, sotva zvládne normálně konverzovat natož aby mluvila jako oni.má deprese a často myslí jen sama na sebe a vyjíždí na ostatní. Srážejí se jí mozkové bunky, každý den. Má inteligenci zhruba dítěte ze školky. Opravdu si ještě myslíte, že je ta kniha tak dojemná čí co, pravdivá?
    Jak já sama říká, jestli jsem náhodou taky nemocná, radši to nechci vědět protože pohled na babičku je odstrašující případ. Léky na rakovinu jen prodlouží život, nikoli zachrání a ten zbytek života s léky bude mizerný. Mnohem pravdivější příběh je JEŠTĚ NEŽ UMŘU.NOW IS GOOD..Tessa se chová jako opravdový teenager s rakovinou, sice tu knihu nemám ráda právě kvůli jejímu charakteru jenže takhle sobecky a nezrale by se choval každý jejího věku..žil by dokud by mohl, choval by se sobecky a to poslední na co by myslel jsou rodiče nebo že nesmí cigarety, a proč ne? stejně umře..

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com