čtvrtek 21. června 2012

Anatomie duchů - recenze



Informace o knize
Autor: Andrew Taylor
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 368
Anotace: Napínavý historický román, odehrávající se na Jeruzalémské koleji v Cambridgi v druhé polovině 18. století, vypráví příběh Klubu Svatého ducha, podivné pseudozednářské společnosti, která na koleji ovládá veškerý život a občas při svých rituálech někoho o život připraví. Ale zdá se, že mrtví si to nenechají líbit a vracejí se na svět s touhou pomstít se svým trýznitelům.

Seznámení s knihou
     Anatomii duchů jsem dostala stejně jako Hostitele od mamky k svátku, za což jí ještě jednou moc děkuji :-) Podle obálky mě kniha okamžitě zaujala - působila strašidelným a děsivým dojmem a já věděla, že je přesně toto je něco pro mě. Anotace vypadala také zajímavě. Dozvěděla jsem, že kniha je historická, což mám docela ráda, takže jsem se na čtení knihy opravdu hodně těšila. Duchové a nadpřirozeno celkově opravdu můžu, takže jsem si řekla, že čtení této knížky si na 100% užiju. Bohužel výsledkem pro mě bylo spíš knižní drama a detektivka. Knížka se četla hezky, místy byla hodně zajímavá, ale prostě nesplnila to, co jsem od ní čekala. Byla to sice kvalitní knížka (stylově bych ji přirovnala asi ke knize Malá ručka), ale žádní duchové v ní nebyli a to mě docela zamrzelo, protože právě na to jsem se tolik těšila.



Postavy
    V této knize jsou postavy dospělé a celkově zralé, v podstatě každý zde řeší nějaký svůj problém a hlavní hrdina je poznamenaný svou minulostí, na kterou velmi často myslí a která mu působí spoustu bolesti. Příběhy postav jsou zde propletené, někdy i komplikované a určitě si zde najdete aspoň jednoho člověka, který Vám bude sympatický a samozřejmě i opačný případ.

Klady

  • Kniha je pěkně napsaná a místy je i hodně napínavá.
  • Vše je zde vysvětleno.
  • Poznáte život v Cambridgi v 18.století, což beru jako velké plus.
  • Příběh je plynulý a knížka je čtivá, takže budete mít místy jistě problém od čtení se odtrhnout :-)
  • Je zde několik dějových zvratů, což mě mile překvapilo, protože jsem ráda, když nevím, na čem jsem :)
Zápory
  • Žádní duchové a nadpřirozeno - což mě u této knihy mrzí nejvíc, protože právě na toto jsem se hodně těšila.
Videorecenze

Celkové shrnutí
     Knížku určitě doporučuji lidem, kteří mají rádi historické kriminálky. Knížka se četla pěkně a příběh byl určitě zajímavý. Pokud však hledáte duchy a chcete, aby Vám běhal mráz po zádech, tak pro Vás bude Anatomie duchů spíš odpočinkovým čtením, protože zde žádné duchy nenajdete (i když název knihy působí dojmem, že je kniha plná duchů, není to pravda).
Mé hodnocení: 3.8 hvězdiček

1 komentář:

  1. Obálka je krásna a názov fakticky originálny - Anatómia duchov, ešte to aj dobre znie. =) Predstavovala som si pod tým úplne niečo iné, vôbec by mi nenapadlo, že tam ani nebudú duchovia.

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com