čtvrtek 24. května 2012

Hostitel - recenze


Autorka: Stephenie Meyerová
Nakladatelství: Tatran

Počet stran: 616
Anotace: Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých“ lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice“ - její vetřelecká „duše“ - která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopk zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže – Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují. Stephenie Meyerová patří k nejzajímavějším autorům současnosti. Ve svém Hostiteli nám předkládá strhující a nezapomenutelné dílo o vytrvalosti lásky a o samotné podstatě toho, co člověka dělá člověkem.


Seznámení s knihou

Hostitele jsem si chtěla už dlouho přečíst. Když jsem byla v knihkupectví, tak jsem se na knížku vždy podívala a uvažovala, zda do toho jít a nebo ne. Čtení mě strašně moc lákalo, ale stále jsem ho odkládala. Důvod? Mnoho lidí mi říkalo, jak se jim kniha nelíbila, jak byla nudná a nepochopitelná. Prvních 100 stran se údajně nedá ani přečíst... Tyto názory mě od čtení opravdu odradily. Teď už ale vím, že mé obavy byly zbytečné :) Knížku jsem dostala v dubnu tohoto roku k svátku, od mamky. Byla jsem nadšená! Do čtení jsem se pustila téměř okamžitě a jen těžko jsem se odpoutávala :-)
Dokážete si představit, že naši planetu ovládli mimozemšťané? Ovládli nejen náš svět, ale i naše života a hlavně naše těla. Jsme bezmocní, nemůžeme nic dělat. Jedinou "nadějí" je úkryt, ale na jak dlouho? Lidstvo je v koncích. Kniha začíná tím, jak duši - Poutnici - implantují do těla mladé dívky - Melanie. Poutnice není jako všichni ostatní. S Melanie dokáže komunikovat a hlavně ji svým způsobem rozumí. Kniha je o jejich společném soužití v jednom těle. Jak to všechno dopadne?
Postavy
Wanda/Melanie a Ian♥
Poutnice alias Wanda mi byla od začátku moc sympatická. Melanie taky. Každá z nich byla úplně jiná a jinak žila. Wanda byla vetřelec - její rasa zabíjí nás, lidi. Melanie se snaží zachránit, miluje svého bratra Jamieho a svou lásku Jareda. Obě dvě jsou úžasné a já jim strašně moc fandila. Bavilo mě sledovat to, jak obě dvě musely být spolu navzájem v jednom těle. Jak se chovají, co si myslí.
Jamie (bratr Melanie) je zlatíčko. Taky bych chtěla takového bratra :)
U Jareda jsem nevěděla, co si vlastně myslet. Místy mi byl hrozně protivný, i když jsem ho chápala. Jeho lásku potlačila duše Wandy, tak je logické, že Wandu bude nenávidět. Na druhou stranu si však myslím, že to místy opravdu přeháněl. On.. Mám ho jako postavu  ráda, ale místy mě štval :)
Ian mi byl milý už od začátku. Jeho láska k Wandě! ach! Je sladký. Byla jsem zvědavá, jak všechny vztahy dopadnou. Dvě holky v jednom těle, dva kluci ve dvou tělech. Zajímavé. Výsledkem jsem byla vlastně hodně spokojená, i když mě to překvapilo. Čekala jsem trošku jiný konec, k tomu se ještě dostanu :-)

Klady a zápory
KLADY:
  • Mimozemšťané, dystopie - tato kombinace se mi opravdu hodně zamlouvá. Mimozemšťané mě vždycky znepokojovali a zároveň fascinovali. K tomu všemu mám v poslední době slabost pro dystopie (Hunger games, Divergence..) , takže Hostitel se mi opravdu hodně líbil.
  • Jedno tělo, dvě dívky - úžasný nápad! Stephenie celý příběh vymyslela zkrátka dokonale! Má obrovskou fantazii, všechno do poslední tečky promyslela a napsala strhující román.
  • Akce a napětí - u knihy se opravdu nenudíte. Já jsem ji hltala od začátku až do konce. U prvních 100 stran jsem opravdu netrpěla, jak všichni píší. Líbilo se mi to jako celek. Tato kniha možná je trošku psychologická, ale ne natolik, abyste se u ní nudili. 
  • Láska a vztahy - to mě v této knížce opravdu hrozně moc bavilo.
  • Lidé se snaží zachránit - naše planeta je v koncích, ale naše rasa bojuje a jen tak se nevzdá!! 
  • A mohla bych napsat ještě spoustu dalších kladů.
ZÁPORY
  • Této knize opravdu nemám co vytknout. I kdybych se snažila sebevíc, zkrátka to nejde :-)
Videorecenze


Celkové shrnutí
Hodnocení: 5 hvězdiček
Knížku doopravdy doporučuji.  Kupte si ji, půjčte si ji, prostě si ji přečtěte! Stojí za to. Kniha mi změnila celkový pohled na svět a na naši společnost. Na konci jsem byla... naprosto v šoku, nezmohla jsem se na nic. V knížce je dokonalý příběh, který mě chytl za srdce. Moc se těším na pokračování knihy. Hostitel je jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.


+ malé bonusy na závěr:

Jak si představuji hlavní hrdiny?
Jared
Jamie
Žádný upír! Ian to je! :-)
Melanie

Videa, která MOC doporučuji!!
↑tohle video je opravdu super. Je v něm skvěle zachycena atmosféra z knihy.↑

A nakonec ještě přikládám animaci, která se dokonale hodí ke konci knihy k jedné úžasné scéně :)
(kdo četl, pochopí ;))
Tumblr_m223e1qap41qf7kwgo1_500_large


13 komentářů:

  1. Moc pěkný článek! V podstatě souhlasím se vším, co jsi napsala/řekla, až na to, že já jsem na začátku opravdu mírně "trpěla", ne že by se to vůbec nedalo, ale zkrátka mi těch prvních pár kapitol přišlo ohromně nezáživných. Nicméně to nic nemění na tom, že je to úžasná kniha s obrovským potenciálem. Z konce jsem byla taky překvapená, ale moc se mi líbil a být Meyerovou, už bych se do žádného pokračování nepouštěla...
    Strašně se těším na film, který doufám nezkazí a povede se minimálně tak dobře, jako HG. Sice mě zklamal výběr herců, ale co se dá dělat.

    Jinak, ta poslední animace z TVD - úžasná. :D Když si vybavím ten konec, tak přímo dokonalá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, díky moc! :)
      No s filmem nevím.. Ty herce vybrali fakt NAPROSTO blbě :( Na ty postavy se mi vůbec nehodí. Tak uvidíme, co se z toho nakonec vyklube :) A s tím knižním pokračováním.. taky si říkám, jestli je to nejlepší volba. Hostitel byla úžasná knížka. Na jednu stranu se na pokračování fakt těším, ale na tu druhou.. aby se to celé nějak nepokazilo :)

      Vymazat
  2. Fakt parádní recenze, Hostitel mi ,,leží" v knihovně shodou okolností taky zrovna od dubna :D, ale ještě jsem se k němu nedostala, měla jsem totiž trošku obavy, přesně, jak říkáš ty, ale po tvé úžasné recenzi se už moc těším až se ke knize dostanu! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hostitele si určitě přečti!! Já se ho taky napřed bála, ale naprosto zbytečně. Je to úžasná knížka :-) A díky moc za pochvalu recenze! :-)

      Vymazat
  3. Meg Cabot píše báječně a toto by mohla být také báječná kniha..:) Děkuji za nápad..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to super kniha, ale napsala ji Stephenie Meyerová ;-)

      Vymazat
  4. Hostitel je úžasná kniha. Přečetla jsem si ji, protože jsi ji doporučovala na prvním sraze a já už po ní dlouho pokukovala, tak to všechno secvaklo dohromady a já si ji zarezervovala v knihovně. Čekala jsem podobný styl jako u Stmívání a byla jsem připravená, že je to úplně jiné - a skvělé! Z toho příběhu jsem byla nadšená, z postav jakbysmet, protože jsem si řadu z nich opravdu oblíbila - Wandu, Melanii, Iana, Jamieho nebo taky Kylea (bratr Iana), což lidi moc nechápou, ale já pro to mám své důvodu. :))
    Na film se docela těším, každopádně se na něj podívám, ale výběr herců se mi moc nelíbí. Uvidíme, jak budou vypadat na filmovém plátně. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Fantastické!Ohromné!Úžasné!Hostitel mě úplně pohltil ;D .Na napsání takové knížky musíte mít spoustu fantazie a Stephenie ji rozhodně má.Hlavní hrdiny jsem si hned zamilovala obvzlášt Wandu,Iana,Doktora,Jamieho a Jeba.Nakonec jsem začala mít v lásce i Jareda,Kylea a Mel.Sice mi na začátku trochu trvalo se začíst,ale potom už jsem ji hltala stránku po stránce ;).

    OdpovědětVymazat
  6. Uch... Četla jsem hodně pochvalných recenzí, ale mě prostě tahle knížka nenadchla ://
    Nápad je to skvělý, ale ani jsem to nedočetla, prostě to nešlo. Vůbec mě to nezaujalo a to jsem velký fanoušek fantasy literatury.
    Ale třeba si ji za pár let přečtu a zalíbí se mi jako ostatním čtenářům! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Evca :

    Hostitel je ta nej kniha na světě !:- možná pro mě ):-)Jsem teprve někde v polovině a už jsem si ji zamilovala a to je dobře !:-)Všem mooooooooooc doporučuju ...... Šla sem na film a bylo to skvělé a romantické .Ale konec byl nejlepší :-):-)moc moooocinky doporučuji si ji přečíst si.:-)y:-):-):-)

    OdpovědětVymazat
  8. Musím říct, že tahle recenze se mi moc líbila (ostatně i recenze na Patnáct minus, přestože knihu jsem shledala mínusovou). Líbí se mi tvůj styl, je vidět, jak si s textem i celkovou úpravolu dovedeš pohrát. Odděleně anotace, odděleně vlastní recenze, zamyšlení nad postavami, rozebrání kladů a záporů, navíc videa z připravovaného (dnes vlastně už natočeného) filmu...
    Je vidět, že knižní svět je tvůj svět.
    A ke knize samotné - Hostitel mě moc příjemně překvapil. Půjčila jsem si ho v knihovně (ono dát 400 za knížku, o které si nejsem jista, je dost drahý špás) a přečetla poměrně rychle. Přestože mi tam občas vadila Melaniina ochranitelská snaha (další Bella?), příběh byl neobyčejně čtivý, a kupodivu se mi líbily i pasáže vzpomínek samotné Poutnice, tedy Wandy. Pasáže vzpomínek na cesty a planety, na kterých byla a taky náznak minulosti. Meyerová má něco v sobě, možná není víceúrovňová spisovatelka, ale psát umí dobře a poutavě.
    Hostiteli bych dala klidně čtyři hvězdičky.

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com