pátek 16. března 2012

Malá ručka ( RC review )



Informace o knize
Autorka: Susan Hillová
Nakladatelství: Metafora
Anotace: Staré domy mívají prazvláštní – a nebezpečné obyvatele… Od autorky knihy a předlohy ke stejnojmennému filmu Žena v černém Když se antikvář Adam Snow náhodou ocitne v zahradě zpustlého starého sídla, stane se něco neuvěřitelného. Do dlaně se mu vplíží neviditelná malá ručka! Zpočátku je spíš zmatený, ale postupem času se dostaví záchvaty paniky, jako by ho někdo vlekl vstříc smrti. Jaké hrůzy se v polozbořeném domě a jeho kdysi skvostné zahradě, odehrály? Když mu však na cestě do odlehlého kláštera, kam si jede prohlédnout vzácnou knihu, v bouři skočí pod auto přízračné dítě, je jasné, že své děsy v Anglii nenechal. Všechno nabývá stále tajemnějších a zlověstnějších obrysů a s mrazivou jistotou spěje k nečekanému rozuzlení...


Moje recenze
Zajímavý nápad
Adam Snow se po práci vrací domů. Náhodou špatně odbočí a to mu změní život. Ocitá se v opuštěné zahradě u zchátralého domu, kde se potká s nadpřirozenem. Čísi ručka mu vklouzne mezi prsty a to Adamovi převrátí život naruby.
Později se vše opakuje a Adam začíná pátrat po pravdě, která je schovaná v minulosti. Jak to všechno dopadne a čí ručka je?
Duchovno? Pro mě určitě...
Na tuto knihu jsem byla opravdu hodně zvědavá. Důvodem bylo hlavně to, že mě duchové zajímají. Věřím na ně a příběhy s nimi si vždy ráda přečtu, protože si to všechno umím představit. Zkrátka je to pro mě reálné. 
Celkový námět mi přijde hodně mrazivý a strašidelný. U knížky je hodně míst, kde se člověk bojí a to i když čte knihu za denního světla. 
Knížka není moc dlouhá a vše se tu děje v tu pravou chvíli. Nic není zbytečně protáhlé.
Malá ručka rozhodně zaujme především lidi, kterým je nadpřirozeno nějakým způsobem "blízké". Ovšem pozor- je rozhodně dobrou volbou i pro čtenáře, kteří na duchy nevěří. Pokud se rádi bojíte, rozhodně si knížku kupte. Stojí za to.
Bohužel neznám zase tak moc knih, které by byly vyloženě o duchách, proto si Malé ručky moc cením a mám ji na hrdém místě v knihovničce :-)


Talent pro psaní
Susan Hillová se narodila roku 1942 a napsala přes 30 knih. Spolu s manželem a dcerami žije na venkově. Zajímá se o divadlo, vede vlastní nakladatelství a dokonce řídí literární časopis. Tato dáma má velmi zajímavý styl psaní. Hlavně se mi líbí to, že naprosto perfektně umí navodit tu správnou atmosféru. Její knihy jsou jiné než ostatní, opravdu originální. Píše velmi elegantně a to se mi hrozně moc líbí. V budoucnosti rozhodně budu číst i její další knížky, protože její styl psaní se mi moc zamlouvá. Nesmím zapomenout na to, že má Susan velmi bohatou slovní zásobu. Používá dost často synonyma a celkově je její tvorba zkrátka noblesní.
Celková pointa a rozuzlení
Nebojte - rozhodně se nechystám Vám vyzrazovat děj. Ovšem ke konci se vyjádřím - byla jsem dost zvědavá na celkovou pointu a závěr. Jak to dopadne? Co se vlastně stalo?
Překvapená jsem byla. A to je co říci. Kdybyste mě totiž znali, tak byste věděli, že mám ráda horory a viděla jsem jich už opravdu hodně. Tím pádem děj umím dost předvídat, ovšem u téhle knížky jsem nevěděla až do konce, co se z toho vlastně vyklube. Konec mě tedy překvapil a i dojal. Částečně knížka byla i dramatem. Příběh byl vážně celkem dost emotivní a místy i dojemný.
Celkové shrnutí
U teňunké knížky Malá ručka se rozhodně budete bát ( a místy hodně) a také budete číst dál a dál, protože zvědavost Vám zkrátka nedá spát :-)
Autorka píše velmi dobře.
Knížku doporučuji, mně se velmi líbila. Je v ní ta správná strašidelná atmosféra.
Závěr byl zajímavý.. zajímavý. Mě samotnou překvapil a dojal.
Knize uděluji  5 hvězdiček. Skvělé čtení :-)




Na závěr byl chtěla moc poděkovat Metafoře, za recenzní výtisk knihy. Jste skvělé nakladatelství :-)

5 komentářů:

  1. Tak tu si musím přečíst :D O Duchách jsem vlastně nic nečetla....skvělá recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Zní zajímavě, dlouho jsem nic podobného nečetla, tak bych to mohla vyzkoušet:)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha rozhodně vypadá zajímavě a pokud na ni narazín, rozhodně si ji přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, je 100% jisté, že se Hostitel bude natáčet - začalo se natáčet ani ne před měsícem. :)

    A knihu rozhodně doporučuji, je to jedna z mých nejoblíbenějších (né-li nejoblíbenější) knih, co jsem vůbec kdy četla (a četla jsem jej celkem 4x!). :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvěla recenze. Na knihu jsi mě skvěle navnadila. Teď už si ji jen někde sehnat..:D
    Kelsí

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com