sobota 24. března 2012

Hunger games FILM - RECENZE

Aouzzj2ceaaf_cc_large
Těšila jsem se neskutečně moc. Nemohla jsem dospat. A bohužel jsem zklamaná......



Možná některé naštvu, jiné překvapím, ale mně se film opravdu nelíbil. Skoro všichni píšete, jak to bylo krásné a srozumitelné, snad i lepší než kniha!! Já si to (bohužel) nemyslím. Hned Vám napíšu proč.

Hunger games fanoušek jsem opravdu veliký. Převeliký. Naprosto obrovský. Na knihy nedám dopustit, celý příběh zbožňuju a tato trilogie je tím nejlepším, co jsem kdy četla. Na film jsem se strašně moc těšila. 


Trailery mě doslova nažhavovaly. Nemohla jsem se dočkat toho dne, až přijdu do kina!! Mé dvě kamarádky na filmu v kině byly ještě dřív než já a tvrdily, že je to naprosto skvělé (holky jestli toto čtete.. Váš názor Vám neberu, moc si ho cením :-)). Já opravdu nemohla dospat. Knihu jsem si před filmem celou přečetla ZNOVU. Těšila jsem se. Chovala jsem se jako naprostý šílený fanoušek :-D
V kině jsem si stále poposedávala a reklamy před filmem jsem skoro ani nevydržela. A pak to přišlo.
Uf... Snad to napíšu tak nějak srozumitelně. Začátek filmu vypadal celkem nadějně. Potom to ale bylo zdlouhavé. Osobně si myslím, že ten, kdo knihu nečetl, nemá šanci pochopit to na 100%. Dál mi hodně vadí, že si filmaři upravily velkou část scén a nejenom malé nepatrné drobnosti, ale dle mého názoru hodně hodně důležité scény.

Např:

  1. V knize Routa mnoho věcí Katniss naučila - od brýlí pro noční vidění přes poznávání jedovatých bobulí.. Ve filmu nic. Katniss o bobulích už věděla... to mi hodně vadilo.
  2. V knize měla Katniss ze začátku velkou žízeň... film ne... ach jo...
  3. Peeta neměl ve výcvikovém centru ukazovat své přednosti a ejhle, samozřejmě kvůli profíkům ukázal.
  4. SENECA MĚL UMŘÍT JINAK. To mě snad nejvíc štve!! Jako měl umřít až ve dvojce tím, že ho popraví a oni ho tu nechají spáchat sebevraždu bobulema.. pardon, ale tohle je fakt až příliš.
  5. Mutanti měli být vlci a ne nějací psi..
  6. Napřed měl běžet Cato a až za ním mutanti a ne jako ve filmu...  + ta smrt Cata byla taky dost jinačí.
  7. Dále různé chyby v rozhovorech a další úpravy. Já vím, že film nemůže být úplně totožný s knihou, ale zdálo se mi to až moc poměněné a změněné.


Většinou se říká, že film je vždy lepší než kniha. Na internetu se objevují názory, že Hunger games film je lepší než Hunger games kniha. Já tedy opravdu nesouhlasím. Není ani stejně dobrý. Je oproti knize silně podprůměrný a opravdu hodně změněný.

Co ale musím pochválit je Peeta a Haymitch. Měli zkrátka skvělé herce ze kterých jsem naprosto mimo. Byli skvělí!! Perfektní, nejlepší!!
Jennifer mě v roli Katniss zklamala. Josh byl zkrátka lepší a trochu samotnou Jenny "zastinoval".
Kdybych knihu tak nemilovala.. možná bych měla jiný názor. Ale spíš si myslím, že bych film úplně nepochopila. Mohli to celé více vysvětlit.
Hlavní pointa se zachovala, ale kniha je spíš dobrodružná "vyvražďovačka", která má opravdu velký charakter a cítíte u ní mnoho emocí. Hunger games film je slabý odvar knihy. Bohužel. Ani nevíte, jak mě to mrzí. Nějaké scény byly fajn, ale některé bohužel ne. Třeba se mi líbila scéna se sršáni, ta se opravdu povedla. Ale třeba ty scény se Seneccou a Snowem dle mě byly zbytečné. Film byl hodně zdlouhavé psychologické drama.

Shrnutí? Pokud jste knihu četli, asi do kina zajděte už kvůli své vlastní zvědavosti. Já jsem opravdu velký fanoušek HG a možná proto mi přišel film nedostačující. Není to propadák (už kvůli Peetovi!!) , ale bohužel to není ani taková bomba, kterou jsem čekala. Mám velmi rozporuplné pocity...


PS: ale Peeta byl opravdu super!!

20 komentářů:

  1. Na filmu jsem ještě v kině nebyla. Chtěla bych tam zajít, ale zároveň se bojím, že od toho očekávám hodně a budu zklamaná. :)
    Taky jsem párkrát uvažovala nad tím, jestli nečtenáři mají šanci film pochopit, protože nedovedu si představit, jak by filmaři mohli situaci výstižně nastínit. I u Rozbřesku jsem musela spoustu věcí sestřence vysvětlovat, protože sérii nečetla a to tam není nic moc nepochopitelného.

    OdpovědětVymazat
  2. Dokud jsem si nepřečetla ten tvůj výčet změn, tak mi to ani nedošlo, jelikož už je to asi rok co jsem knihu četla a proto nemám takový přehled a ty detaily si prostě nepamatuju.
    Třeba co se týče toho se Senecem, tak to jsem úplně zapomněla, že v knize bylo jak umřel. Věděla jsem, že zemřel za to své rozhodnutí, ale nějak jsem si nepamatovala jak.
    K těm mutantům. Té změny jsem si všimla. Pokud se nepletu, tak v knížce byli dokonce popisováni tak, že mají oči či nějaké rysy zemřelých splátců a o to děsivější byli. Ale možná si to pletu :)
    I když, u těch bobulích jsem si myslela, že Katniss je skutečně znala. Né od Routy, ale z dřívějška. Žila jsem v dojmu, že jí o nich pověděl její otec. Ale jak jsem psala výše, je to dlouho co jsem knihu četla.

    Já jsem celkově z filmu moc zklamaná nebyla, ale zase jsem od toho příliš nečekala. Takže mě se film líbil, i když možná, že kdybych těsně před tím četla knížku, tak bych nadávala víc :D

    Co se týče tvrzení, že se většinou říká, že film je lepší než kniha, tak to je velká blbost. Film prostě nikdy není lepší než kniha, jelikož nikdy se do filmu nemůže dostat to všechno, co je v knize. A i mé okolí právě tohle tvrdí, nó.

    A ještě k tomu nepochopení bez čtení knihy. No... Podle mě to tak úplně není pravda. Na filmu se mnou byla sestra, která knihu nečetla, příběh neznala a viděla snad jen jednu ukázku. A tvrdí, že všechno bez problémů pochopila, takže nevím, nó. Asi záleží na člověku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmmi mutanty máš pravdu.. opravdu měli mít oči mrtvých splátců... Já nevím no, záleží opravdu na člověku. Ale myslím si, že pokud někdo knihu nečetl, tak mnoho věcí mohl z filmu pochopit špatně. :-(

      Vymazat
    2. Moje kamarádka knihu taky nečetla, a všechno pochopila skvěle.

      Vymazat
  3. Právě začínám přehodnocovat svůj názor.Bylo tam HODNĚ nesrovnalostí,ale tím že tam byl Peeta jsem je ani moc nevnímala.Mně se ten film líbil,nemůžou přece do filmu narvat všecko,jinak by 2 a čvrt hodiny netrval ani náhodou.Catova smrt byla vážně zvláštní,sentimentalita a Cato? To mi nejde moc dohromady.
    Na noční brýle jsem třeba ÚPLNĚ zapomněla.Ani mi nedošlo že tam chyběli.Že Peeta ukázal své "schopnosti" bylo taky divné.Smrt Senecy se mi ale líbila,byla dobře psycho.
    Asi to není žádný extra film,ale stačí to.
    Jsem zvědavá na další díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na další díly jsem taky celkem zvědavá... no.. Peeta byl skvělej, to je pravda.

      Vymazat
  4. Podle mně není moc dobré si číst knihu těsně před návštěvou kina, protože si zkrátka pamatuješ detaily, které ti pak ve filmu schází. Ano, trošku si některé scény upravili, některé vynechali či přidali, ale jako celek se mi to líbilo. Bylo to hodně věrné knižní předloze a podle mě to právě udělali tak, aby to pochopil i nečtenář knihy. No... co člověk, to náźor. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já na HG byla včera... docela se mi to i líbilo, samozřejmě, mrzí mě, že tam vynechali ty nejlepší momenty, taky začátek byl moc rychlý... ale když jsem přišla domů, hned jsem se musela na něj kouknout znovu, bohužel v ruštině, kterou fakt neumím... film nebyl špatný,vlastně se mi i hodně líbil... sice bych film vůbec nepochopila, kdybych knihu nečetla... udivilo mě, když jsem přišla do sálu a tam pusto jak na poušti :D... ale každý má jiný názor :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, pardon, opakuju tam slova :D

    OdpovědětVymazat
  7. Těšila jsem se, až u někoho najdu recenzi na tenhle film. Je zatím první, který jsem našla. Já svojí recenzi napsala včera a... samozřejmě jsem nešetřila chválou. Mě se to líbilo. Líbila se mi velká spousta věcí. A vybírat maličkosti, které byly jinak ve filmu a knize je podle mě hloupost. Vždycky to bude jiné a co... mě třeba vadilo, že si Reprodrozda koupila na trhu a nedostala ho od té kamarádky.. Ale musím to chápat, protože museli vyškrnout jednu "zbytečnou" postavu.
    Nevím no:) řekla bych, že se s tím poprali slušně a herečka Katniss byla výborná. Její vystrašené výrazy byly úplně přesné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo no.. Madge tam chyběla. Ale třeba tam ani nebyli avoxové! Což teda už celkem chybělo.. Některé scény mi přišly opravdu hodně zbytečné a nudné... No nevím no.. Na mě působil naprosto dokonale Peeta a Haymitch, Hurikán a Katniss mě celkem zklamali. V knize jsou to obrovské osobnosti a ve filmu to nedali naplno.. Já vím, že hodně vymrčuju a všechno, ale prostě mi to tak přijde.

      Vymazat
    2. Avoxové tam byli, pokud sis nevšimla.

      Vymazat
    3. Tak to jsem si opravdu nevšimla.. Možná se tam mihli, ale zmíněni tam nebyli.

      Vymazat
  8. Je mi líto, že se ti film nelíbil. Tak každému se to do vkusu strefit nemohlo. Přesto, abych se vyjádřila k některým bodům, které jsem napsala:
    1. smrt Senecy - ta podle mě byla boží. V druhé knize byla myslím jenom tak někde zmíněná, že ho zabili/popravili. Ale ten efekt těch bobulí byla naprosto dokonalý! Úplně mě z toho mrazilo v zádech a prostě... ta symbolika těch bobulí byla naprosto skvělá. To, že je postrestán za to, že ji nechal žít. Pokud jsi sledovala pozorně, nejedná se o sebvraždu, ale o popravu, protože ho odvedli do místnosti a tam ho zamkli (myslím, že i zkoušel dveře) a jediné, co v té místnosti bylo - bobule.
    2. smrt Cata - více dramatická, trochu jiná, poukazující na to, jak i s profíkem zamávají Hladové hry. S tou jsem problém neměla.
    3. Jennifer - podle mě byla dokonalá Katniss. Svojí mimikou, svými gesty, vším. Ale tak každá máme asi jinou představivost, protože já jsem ji představovala právě takhle a od prvního okamžiku, kdy jsem ji viděla, jsem věděla, že je to "moje" Katniss.
    4. Scény se Snowem a Seneccou - bez těch by nemuseli nečtenáři knihy pochopit některé věci. Tyhle scény tam byly dodány právě z důvodu, že film se Katniss nemůže dostat do hlavy, protože mám pocit, že v knize Snowa popisuje, jak vypadá a co udělal, jak vládne. Tímhle rozhovorem se nám Snow přiblížil, jeho osobností i jeho činy.
    Co se týče té věci s tím Film je lepší než kniha, já tedy říkám většinou je kniha lepší než film.
    To je asi tak všechno. Souhlasím s tím, že Routa se tam jenom tak mihla, a tak neměla takový význam jako v knize, ale jinak se mi film líbil. Také tam nebyl následně vysvětlen 13.kraj, takže ano některé nedostatky to mělo. Moc mě mrzí, že si tě film nezískal. Doufám, že jsem tě nenaštvala nebo něco takového, to jsem opravdu nechtěla, jen jsem k těm bodům chtěla vyjádřit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky musím souhlasit :) Mě se film líbil a z hereckého výkonu Jennifer jsem byla nadšená :) Jediné co úplně neodpovídalo mé představě byli muti, ale tak člověk nemůže mít vše .)

      Vymazat
    2. Já s tebou naprosto souhlasím :) Mě se film líbil a proto jsem si koupila hned potom i knihu, Katniss ve filmu se mi opravdu líbila a popravdě řečeno jsem si jí nedokázala představit jinak :) Chyběli mi tam mutové jak bylo popisovaní v knize, podle mě je kniha na stejné příčce s filmem, jelikož se skvěle doplňují ;) :)

      Vymazat
  9. Týjo vážně už bych na to měla zajít. Jsem vážně zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  10. Že je "film vždycky lepší než kniha?" a to ti řekli v Knihánkově? Tohle totiž vůbec není pravda, knihy jsou vždycky lepší než filmy, na to ses měla připravit. A stěžuješ si tady, že vynechali nějaké scény, nebo je upravili, ale cos čekala? Že se to bude celé odvíjet jen a jen od knížky? Prosímtě, nebuď příště naivní. Vypisuješ tady detaily, které tvůrci filmu vynechali nebo upravili, ale je to docela malicherný.
    Tvoje posedlost knížkama je docela vtipná, když si vzpomenu, jak často jsi měnila témata na minulém blogu. Jednou jsi milovala Buffy, pak Titanic, pak zase Buffy a tak to šlo dál. Takže soudím, že tvoje čtecí mánie je teprve v začátcích, a jestli tě nepustí tak to bude docela úspěch, co? Ale o tom tady mluvit nechci, jenom jsem chtěla podotknout, že jsi asi nečetla Stmívání, co? Protože kdyby jo, asi už by si měla nějaký blog jako Stmívánkov nebo tak. O to tady ale nejde, chci říct, že kdybys četla knihu a potom viděla film, uvědomila by sis, že film je spatlanina, na kterou se skoro nedá dívat. Takže oproti Twilight sáze jsou HG hodně, HODNĚ povedené.
    A ty jsi popravdě čekala, že to bude ÚPLNĚ stejné jako kniha?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je VŽDY lepší než film. Na internetu jsem pouze četla, že podle některých je Hunger games film lepší než Hunger games kniha. Asi jsem to špatně napsala, ale myslela jsem to takhle.
      Jinak Ti děkuji za velmi milý komentář. Opravdu mě potěšil :-) Nebudu se to s Tebou hádat. Jen bych podotkla, že čtení miluju od dětství a nevím co je špatné na tom, mít o tom blog. O šem budu mít blog Ti upřímně opravdu nic není :-) A myslím, že láska ke knihám mi vydrží, o to se neboj.
      Měj se hezky, nazdar.

      Vymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com