neděle 10. ledna 2016

STÍNY Z DOMU TEMNOTY ( Alexander Stainforth ) - recenze


STÍNY Z DOMU TEMNOTY:
Vydáno: listopad 2007, nakladatelství Beletris
Anotace: Klasicky koncipovaný horor známého autora vypráví příběh průměrné americké rodiny, jejíž existenci ohrožují temné síly.Dvaatřicetiletá Amanda Hillová opustila svého manžela a požádala o rozvod, neboť mu nebyla ochotná tolerovat flirt s její nejlepší přítelkyní. V podnájmu, kam se nastěhovala i s šestiletou dcerou Kate, však prožívá tíživé okamžiky, když ji začnou trápit děsivé sny o záhadném stínu a dveřích, které ji k sobě neodolatelně přitahují. Strach ji po deseti měsících donutí vrátit se k manželovi. Zpočátku se zdá, že přecitlivělá žena opět nalezla ztracenou duševní rovnováhu. Když otěhotní, hrozivé noční můry se vracejí s ještě větší intenzitou a dokonce se jí vybavují představy o vlastním otci, který opustil rodinu, když jí byly tři roky. Také ji zneklidňují kresby dcery, v nichž poznává vlastní přeludy. Bude muset zmobilizovat zbývající síly a odvahu, aby ji ochránila před silami zla.Zdroj



ALEXANDER STAINFORTH:
Alexander Stainforth - vlastním jménem David Kaps - se narodil v roce 1982 v České republice. Píše především historické romány a horory. Od roku 2015 - kdy vydal úspěšný román Pád noci- se věnuje také scifi a fantasy. Vydal téměř 20 knih a řadí se k nejúspěšnějším spisovatelům u nás.









MŮJ NÁZOR:
Vůbec jsem nevěděla, že tato kniha existuje. Alexandera mám tu čest znát a můžu říct, že je to můj velmi dobrý kamarád, kterého si moc vážím. Byl tak moc hodný, že mi domů poslal balíček svých knih a mezi nimi (kromě plyšáčků :)) byla i knížka Stíny z domu temnoty. Okamžitě jsem si přečetla anotaci a začala jsem jásat, protože to vypadalo jako ideální mysteriózní a hororový příběh pro mě!


NĚCO, co ohrožuje americkou rodinu. Když jsme u hlavních hrdinů, možná bych se trošku pozastavila a řekla k nim pár slov. Autor nás seznámí s takovou průměrnou americkou rodinou a manželskou dvojicí, která má krizi. To se dočtete i v anotaci, takže víte, o co jde. Vrátí se k sobě, žena Amanda dokonce otěhotní, ale právě NĚCO začíná čím dál tím víc dávat najevo, že v domě rodina není sama. Moc se mi líbilo okořenění příběhu vztahy hlavních hrdinů- je to o to víc skutečné a čtenář si o to lépe buď oblíbí a nebo neoblíbí hlavní představitele :-)



Samozřejmě nemůžu zabíhat do přílišných detailů, ale víte, že jsem na horory celkem náročná, ale tady mi to NĚCO (jej jak já to označuji :-D) velice sedlo. Napětí postupně graduje - opravdu čím blíže jste konci, tím víc se budete bát. Já se tedy u knihy vyloženě nebála, ale mělo to tu mrazivou a místy až nepříjemnou atmosféru- v tom nejlepším slova smyslu- a už díky tomu si knihy tolik vážím. Při čtení se na mě dokázal přenést chlad a jistá nejistota a s hlavními hrdiny jsem díky tomu ještě více sympatizovala.



↑ Vidíte, že mám knihu i s nádherným věnováním ♥ Opravdu ten balíček, co mi Alex poslal byl snad ten nejhezčí dáreček a zásilka, co jsem kdy dostala. Vždycky když si na to vzpomenu, zázrakem se mi na tváři vykouzlí úsměv :-) Nádhera, nádhera, nádhera a velká radost ze všech knih od Alexe.. samozřejmě se tu všechny časem objeví :-)



Knížka má jen 125 stran a k tomu všemu je vážně maličká, takže jednohubka, kterou budete mít rychle přečtenou. Bylo mi trošku líto, že je příběh tak krátký, snesla bych ho určitě delší a třeba ještě více rozvedený a víc "naplněný" :) Je to jedna z prvních knih, které Alex napsal - přitom je tak skvěle vymyšlena a vážně se mi líbila :-)



Jistě- je tu pár drobnůstek, které jsem třeba úplně nepochopila- občas mi přišlo chování hrdinů lehce nelogické a tak dále, ale jsou to vážně jen drobnůstky. I když je tahle knížečka tak roztomile maličká- takový brouček :)) - tak přináší příběh, který chytne a určitě na Vás přenese chlad a tíživou atmosféru.



Je to v podstatě něco mezi mysteriózní home invasion a klasickou duchařinou. Takže milovníci těchto žánrů by tuto knihu rozhodně mohli vyzkoušet :-)



Od Alexe mám z hororů doma ještě Krvavou Mary - na tu jsem hodně zvědavá.. už podle anotace je jasné, že to bude něco úplně jiného než Stíny z domy temnoty, ale ráda vyzkouším a uvidím! :-)





Pokud máte rádi temné příběhy se solidní hustou atmosférou - zkuste tento maličký- přitom velice podařený horor Stíny z domu temnoty. Kniha má jediné minus a to to, že je tak krátká! :)

No a já chci na závěr MOC PODĚKOVAT skvělému Alexovi za to, že mi (nejen) Stíny z domu temnoty poslal. Děkuji moc a posílám pohlazení pejskovi! ♥

3 komentáře:

  1. Já jsem od Alexe četla Krvavou Mary a teda musí se nechat, že psát vážně umí :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je skvělá recenze, díky za doporučení! Kniha zní opravdu skvěle! Od Alexe jsem četla Krvavou Mary a dost mě bavila, takže jsem hned po dočtení věděla, že si od autora určitě chci přečíst i něco dalšího. Myslím, že zkusím tady toto, fakt jsi mě nalákala. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem nečetla zatím nic ale tou recenzí jsi mě nalákala tak do toho pujdu a třeba zkusím i tu Krvavou Mary .Díky a těším se na další cokoli vše mě baví Petra

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com