středa 9. prosince 2015

TALISMAN ( Nicholas Sparks , The Lucky One ) - recenze

TALISMAN:
Originál: 2008 , The Lucky One
Česko: prosinec 2010 , nakladatelství Ikar
Anotace:  Mariňák Logan Thibault na své misi v Iráku najde v písku fotografii usměvavé mladé ženy. Nikdo se po ní neshání, a tak si ji Logan vezme k sobě. Od té chvíle se ho začne až nápadně držet štěstí a stane se jeho talismanem. Když se vrátí zpět do Ameriky, je už přesvědčen o tom, že ta neznámá žena drží klíč k jeho osudu. Prochodí půl země, než ji nakonec najde, ale tím vše teprve začíná. Stane se křehká a zranitelná Elizabeth jeho opravdovým talismanem?Zdroj



NICHOLAS SPARKS:
Nicholas Charles Sparks (* 31. prosince 1965) je jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Je autor řady celosvětové úspěšných románů, sedm z nich použity jako předlohu k neméně úspěšným filmům. V jeho díle zaujímají významné místo témata jako je křesťanství, láska, tragédie a osud. Do dnešního dne vydal 13 románů, které mají často romantickou formu a hlavní postavy se v nich obvykle nedočkají happy endu v běžném slova smyslu. Se svou rodinou žije v Severní Karolíně, do níž také situuje děj většiny svých románů.Zdroj






MŮJ NÁZOR:
Talisman přede mnou četla moje maminka a po dočtení byla nadšená, knížka se řadí mezi její nejoblíbenější knížky od Nicholase Sparkse. Na čtení jsem se už tak těšila, ale díky mamce jsem po knížce dříve sáhla a jsem za to moc ráda, protože příběh v této knize je jedním slovem úžasný :-)




Knížky od Nicholase mám opravdu moc ráda, řadí se k mým nejmilejším spisovatelům. Pokaždé, když čtu jeho knihu, tak obdivuji především to, s jakým citem dokáže psát. Je to až k neuvěření, muž a dokonale se umí vcítit do pocitů ženy a situací, nad kterými by jiní jen mávli rukou - Sparks umí jít do hloubky. Je mistr svého žánru. A Talisman se mu obzvlášť povedl :-)



Na této knížce mě už hned na začátku zaujal ten námět - voják Logan, který je na velmi nebezpečných místech, kde stačí vteřina a je mrtvý- najde fotku ženy, která mu začne nosit štěstí. Takže talisman skutečně ve všech ohledech. Když se vrátí zpátky, zatouží poznat ženu, která mu tolik pomohla - i když samozřejmě nevědomky - dodala mu sílu a odhodlání přežít a vrátit se zpátky. Hlavního hrdinu celou knihou doprovází i jeho věrný pejsek Zoro, což byl úžasný hrdina a právě díky němu se mi celá kniha líbila ještě víc :-) 



Ovšem Zorem pejsci v této knize nekončí. Hlavní hrdinka Elizabeth totiž přímo s pejsky pracuje, takže jich v knize najdete ještě více. Celkově se mi tu líbila ta atmosféra amerického venkova a autor mě dokázal nalákat na myšlenku a takový sen mít malý domeček s pejsky tam někde, kde žili naši hrdinové, bylo by to hezké :)



Ovšem Elizabeth kromě naděje, touhy a zájmu Loganovi přinese i méně příjemné záležitosti, protože je jí v patách její bývalý muž, který ji chce zpátky a je ochoten pro to udělat cokoli. Knize to přináší kriminální zápletku, která na konci vyústí až do thrilleru, což bylo velké a příjemné okořenění romantického příběhu. Takže pozor - jen čistá romantika to není! :)



Určitě se k této knize ještě vrátím, protože mě okouzlila a čtení jsem si velice užívala ...



Pokud jste četli nějaké knížky od Nicholase Sparkse, tak určitě víte, že na koncích většinou potřebujete kapesníčky, protože autor dokáže být velice krutý na naše hrdiny - bohužel takový je život, což dělá ty konce ještě smutnější ... Musím říct, že toto je jedna z mála knih, která nekončí úplně obvykle, jak má Sparks ve zvyku a já osobně jsem to v tomto případě opravdu ocenila .. ale na druhou stranu (abyste si zase nemysleli!) je konec hodně emotivní a vsadím se, že ho dáte na jeden zátah, protože to byla poměrně akční a napínavá jízda! :-)

Podle knihy byl v roce 2012 natočen i film - v hlavních rolích Zac Efron a Taylor Schilling. Na film jsem se dívala společně s mamkou - tu zase tak moc neokouzlil. Mně se líbil, ale kniha (samozřejmě) lepší. Celkově mi přišel film jako větší romanťárna a konec ne tak moc strhující jako v knize, ale jinak se mi líbil hodně - mám moc ráda, když mi kniha a oblíbený příběh ožije před očima :-)




Talisman rozhodně doporučuji všem milovníkům lásky, romantiky a pejsků! ♥
Knížka je nejen zamilovaná, ale i napínavá! Odehrává se na úžasném americkém venkově a je napsána velice citlivě a pěkně. Určitě se k ní ještě jednou, dvakrát, třikrát.. ráda vrátím. Pokud se necítíte na knihu, určitě se podívejte alespoň na film! :) No a kdo je můj nejmilejší hrdina? Rozhodně Zoro! (ale Logan je taky super :))

11 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi pekná a výstižná recenzia. :) Sparks je môj najobľúbenejší autor a táto kniha je pre mňa jednou z naj jeho kníh. :) Odporúčam prečítať aj Útočisko, ktoré je tiež úžasné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni děkuji moc! Bezpečný přístav mám v plánu číst, moc se na knížku těším, myslím, že v mnoha věcech by mohla být Talismanu podobná :-)

      Vymazat
  3. úplne TOP recenzia :O Zbožňujem tvoje videá a recenzie :) pred kamerou sa správaš celkom prirod
    zene :) mohla by si si pozrieť taktiež môj blog kde pridávam recenzie a také hovadinky :D http://knihomoleli.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. Talisman jsem si nedávno objednala na buxu, abych konečně vyzkoušela, jak Sparks píše. Tak snad se k ní co nejdřív dostanu. Bezpečný přístav jsem viděla zfilmovaný a moc se mi líbil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Talisman je určitě fajn začáteční cesta ke Sparksovi! :)

      Vymazat
  5. já začala se Sparksem Zápisníkem jedné lásky a bylo to por mě velké zklamání. Nepochopila jsme jsem, proč jsou z toho všichni pryč. Předvídatelná, hořkosladká romance. A to mám romantiku občas opravdu ráda! Talisman podle tvé recenze vypadá mnohem lépe. Tak třeba dám Sparksovi další šanci. P.S.:Rodaw schází mi moc tvá videa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K videím jsem se už opět vrátila! Jinak Zápisník jedné lásky je i podle mě slabší Sparksovka..

      Vymazat
  6. Strašně bych si ji chtěla přečíst, ale nemůžu ji nikde sehnat :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba bude další vydání- u SParkse je to dost možné :-) A nebo v knihovně či někde z druhé ruky.. ale pevně věřím, že se dočkáme dalšího vydání! :-)

      Vymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com