neděle 27. prosince 2015

SAECULUM ( Ursula Poznanski , Saeculum ) - recenze

SAECULUM:
Originál: 2011 , Saeculum
Česko: říjen 2014 , nakladatelství Fragment
Anotace: Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les vůbec odejít?Zdroj



URSULA POZNANSKI:
Po střední škole vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2 000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénaristy do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům. Za dva roky jí vyšla první kniha a tak od roku 2003 vydává knihy a sama na otázku odkdy píše odpovídá „Odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě to zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír."Zdroj







MŮJ NÁZOR:
Na tuhle knížku jsem se tak moc těšila! Od Ursuly jsem už četla Erebos - sice je to už pár let zpátky, ale hodně se mi líbil. Podobným tématem ho sice ještě předčila Neznámá pravidla od Davida Morrella, ta jsou opravdu špička.  Erebos se mi líbil a jakmile jsem objevila Saeculum, nemohla jsem se dočkat, až si knížku přečtu. 



"Uprostřed lesů začíná boj o život" - tak tahle věta spolu s anotací zajistila to, že jsem do knihy šla s tím, že to bude perfektní survival a thriller plný záhad a že při čtení mi (aspoň trošku) bude běhat mráz po zádech. Filmů je hodně, ale knih s takto lákavým námětem zase tak moc ne a o to víc jsem do knihy vkládala svých nadějí.. bohužel, v tomto případě přišlo veliké zklamání. Věděla jsem, do čeho jdu - příběh pro teenagery - ale to přece nebrání tomu, aby knížka byla opravdu plná napětí a děsu. Pro mě to nebylo strašidelné a plné úzkosti a z toho jsem byla i hodně smutná, protože jsem se těšila na tu mysteriózní temnotu, bezmoc, strach, temný les, smrt ...



Knížka je velice dobře hodnocená a když jsem si četla pochvalné komentáře, hodně lidí psalo, jak se báli a strachovali a o to víc jsem se těšila. Protože jsem si myslela, že Saeculum bude to pravé pro mě.. že splní vše, co mám tak ráda. Nevím, jestli je to tím, že jsem tak "zmlsaná" z hororů, které jsem viděla, ale Saeculum (alespoň pro mě) opravdu není příběhem, u kterého bych se počůrala strachy. Dobře - to trošku přeháním, ale víte, jak to myslím. Nemělo to tu jiskru. Pro mě to bylo až moc táhlé, řešily se tu hodně vztahy- což by nevadilo, kdyby to nebylo na úkor napětí. Minimum mrazení v zádech,strachu a děsu. Tohle pro mě byl ten hlavní problém. Tahle knížka měla tak velký potenciál a dobrý námět, že se z toho dalo vyždímat zkrátka víc - daleko víc. Vážně škoda, tohle mohlo být dost dobré.



Hodně diskutovaná je šokující pointa a rozuzlení. Rozhodně je pravdou, že rozpletení příběhu čtenáře určitě překvapí. Je to zase něco jiného a dávalo to smysl. Škoda je, že to nebylo více napínavé a celkově propracované. Postavy se občas chovaly nelogicky, což mi vadilo a rozčilovalo mě to. Tady mělo jít o přežití, přitom mi přišlo, že postavy řešily často naprosté zbytečnosti. Na druhou stranu však musím pochválit hlavního hrdinu - studenta medicíny- který byl sympaťák a klaďas, kterému jsem fandila. Taky se mi líbil pejsek, který tu sice byl jen v pozadí, ale byl :-)



Rozhodně tuto knihu nechci nijak hanit a ubližovat ji.. Příběh pro teenagery se špetkou tajemna = velice dobré a doporučuji. Pokud však hledáte mrazivý survival = NE. Ani se tu neumíralo. Záleží na tom, co od knihy čekáte. Pokud jste strašpytlíci a hledáte něco mírného, co dáte v pohodě, sáhněte po této knize. Pokud jste však milovníci napětí a chcete se opravdu bát, zkuste to někde jinde... :)



Jsem trošku smutná z toho mého zklamání. Je to ale hlavně má vina, neměla jsem mít tak velká očekávání. Každopádně čtení nelituju. Hodně věcí se mi v příběhu líbilo, ale prostě je to knížka pro teenagery - skvěle napsaná, ale prostě ne horor a podle mě ani ne boj o život, ten vypadá trošku jinak.



Takže mně Saeculum stačilo jednou. Odpočinula jsem si u toho, na konci jsem byla překvapená, ale nic moc toho ve mně kniha nezanechala. Na jednu stranu velká škoda, na druhou však lákadlo pro všechny, kteří třeba neholdují tolik napětí a strachu a přitom by chtěli zkusit něco mysteriózního. :-)

7 komentářů:

  1. Já od ní četla knihu Pět a mám stejné pocity jako ty, mělo to potenciál, ze kterého mohla vyždímat mnohem víc, takže pro mě to byl lepší průměr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna na Pět se moc těším! Takže taky žádná sláva? jej, to jsem tedy zvědavá :)

      Vymazat
  2. Tuto knihu bych si ráda přečetla a udělala si na ni názor, protože to mám občas tak, že to co se nelíbí druhým mě jo a tak jsem na ni hodně zvědavá. Jé a krásné fotečky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!! :) Tady jsem fakt jedna z mála, kdo není úplně nadšený.. možná kdybych to četla když mi bylo tak 12, byla bych nadšená, těžko říct :-))

      Vymazat
  3. Vídám ji na spoustě blogů a ráda bych si ji přečetla, ta obálka a vůbec úprava se mi podle fotek moc líbí a vzhledem k tvé recenzi jsem ještě zvědavější. Bude to fajn teen oddychovka po zkouškovém. Děkuji za recenzi a tip na Neznámá pravidla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji! :) Akorát Neznámá pravidla už nejsou nikde skladem :-( Škoda.. u tak skvělých knih by se měly dělat dotisky..

      Vymazat
  4. Krásná recenze! :)
    Jak Saeculum tak i Erebos (tu tedy nově) mám doma a ještě ani k jedné jsem se nedostala,ale v Lednu bych si právě Saeculum chtěla přečíst.Jelikož jsem milovník hororů a podobných mrazivých příběhů se docela strachuji aby jsem nebyla zklamaná jako ty :/
    Jinak od Davida Morella mám doma Nebezpečnou minulost a nehorázně moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com