sobota 19. prosince 2015

POLÁMANÉ PANENKY ( James Carol , Broken Dolls ) - recenze

POLÁMANÉ PANENKY:
Originál: 2014 , Broken Dolls
Česko: září 2015 , nakladatelství BB/Art
Anotace: Vyšetřovatel má vraždění v genech…
My dva jsme stejní… Jefferson Winter nedokáže na tato slova zapomenout. Pošeptal mu je jeho otec krátce předtím, než injekce ukončila jeho život sériového vraha s patnácti mrtvými ženami na kontě. Winter se zoufale snaží dokázat sobě i okolí, že zákony genetiky někdy neplatí. Jako osvědčený policejní profilista je nyní pozván do Anglie, kde Scotland Yard hledá zákeřného vraha. I ten je jiný. Oběti, které si vybírá mezi ženami, měsíce mučí a zohavuje, pak je však pustí na svobodu. Najde Winter maniakálního šílence a překoná osudovou předurčenost?Zdroj

JAMES CAROL:
James Carol se narodil a dětství prožil ve Skotsku. V 80. letech se přestěhoval do Anglie, kde žije dodnes. Než začal psát, živil se jako kytarista, zvukař, učitel hry na kytaru, novinář a instruktor jezdectví.
Postava Jeffersona Wintera se zrodila z Carolovy touhy vytvořit knižní sérii, která by mu poskytla maximum svobody. Autor dospěl k poznání, že čím zaujatější je při psaní knihy, tím větší zájem čtenářů výsledek vzbudí.
Carol píše své romány sice jako sérii, ale každý lze brát jako samostatnou knihu zasazenou do jiného prostředí a s jinými postavami. Takový přístup skýtá tu výhodu, že knihy není nutné číst v chronologickém pořadí.
Po Polámaných panenkách, prvním thrilleru s Jeffersonem Winterem, následovala Presumpce viny, první z řady elektronických knih mapujících Winterovo působení u FBI. Druhý thriller s Winterem nazvaný Watch Me vyšel loni na podzim.
James Carol bydlí v Hertfordshireu s manželkou a dvěma dětmi. Pokud nepíše, věnuje se výcviku koní a jezdců. Ve chvílích volna tento výtečný kytarista skládá a nahrává hudbu.
Zdroj



MŮJ NÁZOR:
Jakmile jsem zjistila, že tahle kniha vyjde, tak jsem si řekla, že by to mohlo být DOST dobré. Možná ještě víc než anotace za to může snad nejděsivější obálka, kterou jsem kdy na knize viděla. Mučící nástroje hned na první pohled už navodí jakousi atmosféru. A můžu říct, že jaká obálka, taková i kniha - ovšem vkusně podaná a velice napínavá. Přesně tak, jak to má být :-)



Do knížky jsem se začetla téměř okamžitě, autor ví, jak čtenáře zaujmout hned na prvních stranách. A můžu říct, že jakmile jsem začala číst, měla jsem velký problém knihu odložit. James Carol má talent donutit Vás, abyste nad příběhem uvažovali a hlavně abyste pokud možno hned věděli, jak to bude dál, KDO za tím vším stojí a JAK to dopadne. Toto "vtáhnutí" jsem si velice užívala a touto knihou se James zařadil mezi mé velké oblíbence v žánru thriller/krimi :-)



Hlavní hrdina knihy - vynikající vyšetřovatel, ale na druhou stranu i syn sériového vraha - nebyl úplně mou krevní skupinou - stejně tak i jeho parťačka. Rozhodně mi nebyli nijak nesympatičtí, měla jsem k nim spíš takový neutrální vztah .. Mám ráda, když si hlavní hrdiny hodně oblíbím, ale tady mi ta neutrálnost ani nevadila, do toho příběhu se oba dva hodili.. Akorát to nebyla vyloženě láska, ovšem to nevadí, od toho tady mám jiné hrdiny, že jo :-)



V knize jsou pasáže vyšetřovací - ty byl hodně zajímavé - ovšem rozhodně nejvíc mě tu bavily pasáže, kde byly unesené dívky a hlavní padouch. Ty mi opravdu braly dech a občas mě až zarazily krutostí - stále ještě v míře, ale na druhou stranu násilí je tady více než je v běžných knihách obvyklé .. Ovšem to na čtenáře možná o to víc působilo reálně, bezvýchodně, skličujícím způsobem ... 



Takže ano - v jistém slova smyslu opravdu platí, že jaká obálka, taková i kniha :-) Pokud máte rádi napínavé příběhy a thrillery, tohle pro Vás bude lahůdka. Opravdu vynikajícím způsobem napsané, děj chytne a nepustí a hlavně (což jsem ocenila snad nejvíc) ty šokující zvraty!! OBŘÍ ZVRATY!! Ufff, stále jsem ještě hodně věcí nerozdýchala! Šokovalo mě to a myslím si, že při čtení budete překvapení i Vy! James to měl všechno perfektně promyšlené a vymyšlené :-)



Po dočtení jsem byla tak moc nadšená a plná dojmů (hlavně z těch zvratů a obratů, co na Vás v knize čekají!!), že jsem knihu dala hned mé mamce - ta na ní má stejný názor jako já, moc se jí líbila (i když některé scény rozdýchávala trošku hůř) a taky nesmím zapomenout na to, že byla stejně překvapená jako já :-) Už prostě kvůli tomu šoku tahle kniha stojí za to! :-) Ú-Ž-A-S-N-É!!♥



Ano, pokud máte rádi thrillery a napětí, tato kniha by neměla chybět ve Vaší sbírce. Řadí se rozhodně k těm nejlepším, protože je skvěle promyšlená a dokáže pohltit. Taky mi přišlo dost zajímavé, že padouch své oběti nezabíjí - ale provádí jim lobotomii - čímž z nich sice udělá trosky, ovšem dále žijící. Tohle je rozhodně nevšední a když se nad tím zamyslíte a zkusíte si položit otázku - co je vlastně lepší? Umřít a nebo přežít všechny ty hrůzy a mučení, ale existovat jako troska? - kdoví, co byste si sami odpověděli.. Opravdu velice zdařilá kniha, která by neměla uniknout Vaší pozornosti :-)



Líbilo se mi moc, že čtenář při čtení celou dobu v podstatě neví, na čem je. Něco si myslí, ale pak zjistí, že je to úúplně jinak! Toto "hraní" si se čtenářem mám moc ráda a v této knize bylo špičkové - vše bylo geniální :-) Doufám, že v Česku vyjde ještě hodně knih od Jamese! Všechny si moc ráda přečtu! :-)

3 komentáře:

  1. Ahoj tak už jsem ji taky přečetla a moc se mi líbila a ten konec jsem teda nečekala.Díky za doporučení a měj se fajn Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Včera jsem začala číst a dnes budu pokračovat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě knihu díky tobě čtu :) Jsem ani ne v polovině, ale zatím máme úplně stejný názor. Už se nemůžu dočkat, jak to celé dopadne. A je skvělé, že jde o sérii, alespoň se budu mít na co těšit :D
    A jestli umřít, nebo "existovat" jako člově bez duše... Nedokážu se rozhodnout. A doufám, že ani nebudu muset.

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com