čtvrtek 17. prosince 2015

OSUDNÁ TŘINÁCTKA ( James Patterson , Unlucky 13 ) - recenze

OSUDNÁ TŘINÁCTKA:
Originál: 2014, Unlucky 13
Česko: 2015, nakladatelství Alpress
Anotace: Detektivka Lindsay Boxerová se raduje ze spokojeného života čerstvé maminky, podporované milujícím manželem a věrnými přítelkyněmi. Zhatí to jedna jediná fotografie, kterou obdrží od FBI. Vyšinutá psychopatka Mackie Moralesová je ta nejnebezpečnější osoba, s níž se kdy Ženský vyšetřovací klub setkal. Lindsay s kolegyněmi ji musí najít dřív, než si ona najde je…Zdroj



JAMES PATTERSON: 
James Patterson patří k nejlepším spisovatelům poslední doby. Za rok napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má stále víc než může sepsat.
Napsal sérii knih s detektivem/psychologem Alexem Crossem, z nichž například dvě byly zfilmovány v hlavní roli s Morganem Freemanem.Další řadou jsou příběhy „Woman's Murder Club“ (Ženský vyšetřovací klub). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i James Patterson.James Patterson velmi rád čte Gabriela Garcíu Márqueze a Jeana Geneta, ale to, co ho inspirovalo ke psaní, byl „Deník šakala“ a „The Exorcist“.James Patterson žije se svou ženou a jejich malým synem v Palm Beach County na Floridě.
Zdroj




MŮJ NÁZOR:
Doma máme hodně knih od Jamese Pattersona (i když jsem po dočtení Osudné třináctky zjistila, že ne zase až tak moc! Ale o tom až za chvíli .. ) a já se dlouho chystala k tomu, že si od něho nějakou přečtu. Původně jsem chtěla začít Sběratelem polibků, protože mi ho vřele doporučovala mamka a už ta anotace zní mrazivě, ale nakonec jsem začala s Osudnou třináctkou a musím říct, že to byl perfektní start :-) 



Osudná třináctka je vlastně již 13.dílem ze série, ale pokud jste předchozí díly nečetli, nevadí to. Měla jsem to taky tak :-) Akorát po Osudné třináctce musím konstatovat, že je mi hodně líto, že většina dílů z této série už nejde sehnat. Jakmile jsem knihu dočetla, hned jsem utíkala (doslova a to jsem nemocná!) do knihovny, abych zjistila, kolik že dílů z této série vlastně doma máme. Zjistila jsem, že i s Osudnou třináctkou jen čtyři :-( Ale co se dá dělat, aspoň něco. Jen je mi líto, že už série s největší pravděpodobností nepůjde dokoupit - knihy nejsou skladem ...



Ovšem jak již jsem psala výše - tato kniha byla opravdu perfektním startem. James Patterson se zařadil mezi mé velice oblíbené spisovatele a přečtu si od něho ráda COKOLI :-) Na knížku jsem se moc těšila, ale nečekala jsem, že mě až tak moc osloví. Bylo to skvělé!



Co mě hodně bavilo bylo to, že anotace nám říká jen malý zlomeček toho, o čem tato kniha je. Byla jsem překvapená a o to víc mě celý příběh vtáhl. Ano, setkáváme se tu s velice nebezpečnou psychopatkou ale kromě ní jsou tu ještě takové dvě další "větvičky" - dokonale to k sobě pasovalo (i když vlastně každá ze zápletek byla úplně jiná) a pohltilo mě to. Napínavé, akční, svižné, neustále se něco dělo - tak to mám moc ráda! Ani chviličku jsem se nenudila :-)



Knihu dělaly ještě více sympatickou hlavní hrdinky - členky Dámského vyšetřovacího klubu. Všechny jsem si oblíbila (jedna z nich - Lindsay měla dokonce pejska! :) ) a fandila jsem jim. No a místy jsem se o některé i hodně bála, James Patterson zkrátka ví, jak čtenáře maximálně napnout.



Na první pohled jsou v této knize rozhodně zajímavé krátké kapitoly - přímo kraťoulinké kapitoly! :-) Většinou se ta délka pohybovala okolo 2 stran. Díky tomu se mi zdálo, že čtení ještě rychleji utíkalo - za sebe bych knihu mohla mít klidně delší, vůbec by mi to nevadilo! :-)



Nechci tuto knihu označovat jako "odpočinkovou" - protože je to něco mezi thrillerem a krimi, ale musím se přiznat, že pro mě byla tak příjemně a hezky napsaná, že já si u toho (když pominu některé napínáky!) vážně odpočinula a čtení jsem si maximálně užila. Bylo to takové příjemné pohlazení po duši, které mě však vtáhlo a dokázalo mě udržet v napětí. A také jsem byla stále zvědavá, protože jsem chtěla vědět KDO a PROČ  a potom taky JAK a KDE .. no přečtete si sami a uvidíte :-) Tím, že je tam více linek - nejen nebezpečná psychopatka - je tahle kniha ještě více atraktivní a tak hezky okořeněná :-)



Opravdu suprová záležitost, doporučuji všem milovníkům Pattersona a dobrých krimi příběhů. Mně v této knížce nic nechybělo.  Stoprocentně si od Jamese Pattersona cokoli ráda přečtu a už teď se těším, až se opět v dalším pokračování setkám se svými oblíbenými hrdinkami a užiju si další případy :-)


Tady na konci bych ještě chtěla mnohokrát poděkovat skvělému knižnímu obchodu KNIHCENTRUM za záslání Osudné třináctky. Děkuji moc :-) ♥ A ještě jednou děkuji i báječnému nakladatelství Alpress, že tohoto skvělého autora vydává. Už teď se těším, až si od Jamese přečtu něco dalšího! :-)

7 komentářů:

  1. Ja ho mam moc rada, cetla jsem temer vse, neco mam, ale diky knihovne si muzu pocist:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že ho máš ráda!! Já taky a moc, je opravdu skvělý :-)

      Vymazat
  2. Od Pattersona jsem ještě nic nečetla, ale jak vidím, budu to muset napravit... :-) Jinak chápu, že k tomu, že teď recenze píšeš máš určitě nějaký důvod, který my neznáme, ale budeš zase brzy natáčet? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, videa určitě budou! :) Ale přímo recenze budou bývat formou článku s fotkami, důvody k tomu mám časové :-D Ale moc mě to baví! :-)

      Vymazat
    2. Uvažuji, že to tak u sebe taky zavedu (zatím vše píšu a fotím), jenže teď to bude vypadat, že kopíruju =D

      Vymazat
    3. a kopírování určo nepůjde! určitě to zaveď, budu se těšit!! :)

      Vymazat
    4. Tak jo, dám pak vědět :-)

      Vymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com