neděle 27. prosince 2015

LÍSTKY VE VĚTRU ( Virginia Cleo Andrews , Petals on the Wind ) - recenze

LÍSTKY VE VĚTRU:
Originál: 1980 , Petals on the Wind
Česko: srpen 2014 , nakladatelství Moba
Anotace: Druhý díl rodinné ságy dále sleduje spletité osudy dětí, ke kterým se vlastní rodina zachovala neuvěřitelně krutě a nelítostně. Po čtyřech letech nelidského věznění se Chrisovi, Cathy a Carii podaří utéct. Definitivně za sebou zanechávají své dětství, ale také mrtvého bratra a nejpřirozenější lidský cit- lásku k matce, kterou kdysi tak velice milovali, ale která je svou neodpustitelnou zradou hruboce zranila. Zejména Cathy zachvátí hořká nenávist a touha po pomstě. Co čeká sourozence ve světě, před kterým byli tak dlouho skryti? Dokážou uskutečnit svá předsevzetí a dosáhnou cílů, o nichž snili v prachu, tmě a špíně půdy?Zdroj





VIRGINIA CLEO ANDREWS:
V patnácti letech jí postihla tragická nehoda a kvůli pochybení chirurga byla nucena po celý zbytek života zůstat na kolečkovém křesle. Psát začala až po smrti svého otce. Sedm let po napsání prvního románu se konečně dostala do čtenářského podvědomí a její knihy se staly bestsellery. Napsala několik pentalogií, románů a povídek. Zemřela na rakovinu. Zůstalo po ní několik rozepsaných prací, které za ni dotvořil stínový autor pod jejím jménem.Zdroj






MŮJ NÁZOR:
Už takhle na začátku to nevydržím a musím Vám oznámit, že toto je kniha mého srdce, jedna z těch nejmilejších a nejlepších. Po úžasných Květech z půdy jsem si sice kvůli maturitě musela počkat s přečtením dalšího dílu (abych si to maximálně užila:) ), ale to čekání se více než jen vyplatilo. Lístky ve větru mě absolutně vtáhly a pohltily a emočně vyždímaly. Udělaly na mě tak obrovský dojem, že ještě teď při psaní tohoto článku mi srdce bije rychleji. Lahůdka pro všechny knihomoly. 


Já miluji rodinné ságy. Miluji, když s hrdinami prožíváme celý jejich život (nebo aspoň část) a poznáváme všechny strasti, ale i radosti, které je v životě potkají ... Květy z půdy - celá tato pentalogie - je jedna z nejlepších rodinných ság vůbec. Virginia se řadí mezi mé nejoblíbenější autorky. Píše úžasně. Opravdu tak krásně, že slovy to popsat asi ani nejde. A jako člověk je mi taky hodně sympatická... Je mi moc líto, že už není mezi námi, protože před ní hluboce smekám. Její knihy mě pohltily jako málokteré, dokázala vytvořit epické a strhující rodinné drama.



Po prvním díle jsem byla opravdu velice zvědavá na pokračování. Bylo mi jasné, že to bude něco jiného. Nemohlo to být stejné ... První díl mi připomínal gotický thriller. Další díly z této ságy už nejsou tak temné a gotické, ale řeší spíše vztahy a nesou se v úplně jiném nádechu. Možná ten "skok" bude pro některé zvláštní, ale sama za sebe musím říct, že Lístky ve větru mě vtáhly snad ještě více než první díl - oba dva považuji za nejlepší díly z celé série.



Jsem toho názoru, že pokud tuto sérii začnete číst, už nepřestanete. Nejde to. Nebo aspoň já bych to nedokázala. Já přímo toužila vědět, jak to s našimi hrdiny bude pokračovat. V této knize hrají určitě velikánskou roli vztahy, láska a samozřejmě také intriky. Vše bylo skvěle zkombinované a zajistilo to, co se mi moc často nestává- že jsem o knize uvažovala i když jsem ji zrovna nečetla. Na procházce s pejsky, ve sprše, u snídaně/obědu/svačině/večeři. Skoro pořád. Úplně pořád.



Vlastně jsem měla obrovské štěstí, protože přede mnou knihu stihla přečíst má mamka. Takže jakmile se v knize objevilo něco, co jsem akutně potřebovala s někým probrat (a to si piště, že se stávalo často!!!), měla jsem osůbku s kterou jsem si mohla promluvit. U této knížky mi to vážně hodně pomohlo, jinak bych se asi zbláznila.. Emočně se mnou totiž tolik mávala, jako už dlouho nic. Něco podobného se mi stalo i u 4.dílu - Setba minulosti - o kterém Vám časem taky něco napíšu, ale tam to nebylo zase tak moc.. Lístky ve větru rozhodně vyhrávají :-)



Naši hrdinové jsou starší a starší. Tato knížka se odehrává v průběhu mnoha let, což zbožňuji. Takže především s Cathy a Chrisem prožíváme jejich mládí, kdy se mění v úplné dospěláky. Prožijete mnoho divokých románků Cathy a mnoho strávených hodin učení s Chrisem - studentem medicíny. A samozřejmě tu potkáváme i jiné postavy - jak z prvního dílu tak nové. Já jsem v této knížce milovala nejvíc Chrise a Paula. Chris je takový můj hrdina celé této série. Měla jsem ho ráda od začátku až do konce. Byl tak zodpovědný, inteligentní, milý.jemný a přitom skromný ... Ovšem snad ještě víc ráda než ho jsem v Lístkách ve větru měla Paula - lékaře, který našim hrdinům neuvěřitelně moc pomohl. Byl to pro mě opravdový hrdina a člověk, ke kterému jsem se při čtení i hodně psychicky navázala (což se mi také nestává často!), byl mi hodně blízký. Co se týká samotné Cathy, tak pro mě není nejmilejší hrdinkou. Především v této knize se chovala místy dost sobecky a necitlivě ...



V této knížce prožijete opravdu hodně životních momentů - ať veselých či smutných. Tak jak je to vlastně i ve skutečnosti. Já tuto kniho hltala a už teď se strašně moc těším na to, až si ji jednou přečtu znovu. Pro mě srdcovka a celá série špička ve svém žánru.



Konec mě vnitřně rozerval ... byl vyloženě nabitý emocemi a na mě se to VŠECHNO přeneslo a srazilo mě to na kolena. Po dočtení jsem měla totální pocit prázdna, zlobila jsem se, byla jsem smutná .. šílené. Tak moc na mě konec zapůsobil jen u této knihy a potom ještě v Nejtemnější hodině od Barbary Erskinové. Pro mě nezapomenutelné... silný zážitek ...

Podle této série se natáčí i filmy. Já viděla zfilmovaný první díl a ten se mi hodně líbil. Až na zkažený konec (proboha proč??) věrná kopie knihy, což se často nestává, výborně natočené. Existuje i druhý díl, podle traileru opět vypadá výborně a zrovna tady všechny ty vztahy, intriky a životní prohry i výhry bych chtěla moc vidět "naživo". Marně už dlouho vyhlížím titulky, snad se jednou dočkám :-)





Lístky ve větru nemusím snad moc doporučovat - pevně věřím tomu, že kniha Květy z půdy každého donutí sáhnout po dalším dílu. Pokud by se ale mezi Vámi našel třeba ještě nějaký človíček, co tuto sérii nečetl, tak mám vzkaz: Neváhej a jdi do toho!! Stojí to za to jak jen to jde!! ♥ :-)

4 komentáře:

  1. Strašne moc by som si chcela prečítať túto ságu :). Krásna recenzia :)!

    OdpovědětVymazat
  2. Ja sa bojím začať čítať túto ságu. Asi by som to emociálne nezvládla, ale na druhej strane strašne ma to láka, nielen ten príbeh znie zaujímavo, ale aj obálky ma úžasné. Tak snáď raz, keď prekonám strach :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se strašně těším na druhý díl, jelikož mne první také rozsekal a jsem moc ráda, že jsem si některé knihy na tvé doporučení přečetla :) (Nejtemnější hodina, Květy z půdy, Dech ...).

    http://knizniblogspot.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto sérii jsem přečetla poprvé asi když mi bylo 10 let - ano, dost nevhodný věk :-) Ale já už prostě chtěla číst dospělácké knížky a ukradla je mamce z knihovny... no asi si dokážeš představit, co se mnou první díl udělal... po letech jsem se ke knížkám opět vrátila a Právě květy z půdy a Lístky ve větru se pro mě staly mými NEJ knížkami vůbec. A jsem moc ráda, že nejsem sama. Tvoje recenze se mi MOC líbila, cítím to úplně stejně! A že natáčí filmy?? No tak to je pro mě obrovská a úžasná novinka! Knížka je knížka, ale na film se hrozně ráda podívám, děkuju za tip!

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com