pondělí 9. února 2015

Nejtemnější hodina (Barbara Erskinová) - recenze



Jsem plná dojmů a myšlenek a je pro mě vlastně neuvěřitelně těžké napsat článek k této knize, protože je to pro mě velmi citlivé téma.
Barbaru Erskinovou máme doma strašně moc rádi. Píše úžasné, poutavé a dechberoucí příběhy. Píše většinou ze středověku, proto nás s mamkou překvapilo, že její nejnovější kniha- Nejtemnější hodina se odehrává během druhé světové války. To je u Barbary poměrně nezvyklé. Příběhy z války bývají většinou velmi dojemné a smutné a tady tomu nebylo jinak. 

Kniha se odehrává ve dvou časových linií. V současnosti se vdova Lucy snaží zjistit co nejvíce informací o slavné malířce Evelyn, protože o ni chce napsat román. Seznamuje se s jejími potomky a postupně skládá příběh a život Evie dohromady. Tím otevírá starou minulost a události, které měly být navždy zapomenuty. Přivolává na sebe i zlobu těch, kteří nechtějí, aby se pravda ukázala. Lucy se stále více ponořuje do života Evie a je stále v čím dál tím větší nebezpečí ... 

V létě 1940 poznáváme 19 letou Evie, která žije na farmě spolu se svými rodiči a starším bratrem Ralphem. Pečuje o statek, ale její největší vášní je malování. S tím ji pomáhá její ctitel Eddie, který její obrazy prodává a pomáhá ji jít za svým snem. Evie chodí na letiště malovat letadla a piloty a tu se také seznámí s mladíkem Tonym, který je ze Skotska, jedináček a předtím, než byl povolaný, studoval práva.Shodou okolností je skvělým kamarádem jejího bratra. Tento bezstarostný, usměvavý a optimistický muž vstoupí Evii do života. Evie začne kreslit jeho portréty, aby na něho rodiče měli nějakou vzpomínku v případě, že by se jednoho dne už nevrátil. Kromě jejich lásky vzniká však i nenávist tak silná, že ji nezastaví ani smrt. 



Nejtemnější hodina je velmi citlivý, nádherný, dechberoucí a smutný příběh, který nám ukazuje těžkou dobu, každodenní život pilotů a strach jejich rodin a milenek, že se jednoho dne už nevrátí domů. Střídá se tu minulost a současnost a já knihu doslova hltala. Měla jsem ji přečtenou za pouhé dva dny. Příběh Evie se mně neskutečně dotkl, zasáhl mě a stal se pro mě nezapomenutelným. 
Velmi důležitá je v knize láska, ale bohužel stejně tak nenávist a obrovská nespravedlnost. 

Tato kniha se po dočtení stala mou nejmilejší a nejlepší knihou, což myslím celkem mluví za vše. Barbara Erskinová je má nejoblíbenější spisovatelka a před přečtením Nejtemnější hodiny jsem měla na pomyslném 1.místě Na pokraji temnoty, ovšem nyní, nemám slov. Knihu jsem dočetla včera těsně před půlnocí. Posledních 30 stránek ze mě tekly potoky slz. A to se mi ještě nikdy nestalo. U dojemných knih jsem měla vždy maximálně slzy v očích, ale u Nejtemnější hodiny jsem doslova plakala, brečela, nemohla jsem tomu uvěřit. V této knize je tak moc citlivý, krásný, nezapomenutelný, srdcervoucí příběh. Je tu tak veliká nespravedlnost, se kterou jsem se nejspíš ještě u žádné knihy nesetkala ... 

Barbara je mistrní svého žánru. Píše neuvěřitelně čtivě a poutavě a všechny knihy, které napsala, miluju. Ovšem nepopírám, že tahle kniha mi zlomila srdce. Když jsem ji dočetla, vrátila jsem se zpátky k mým oblíbeným scénám a pasážím- především kde byl Tony a Ralph, protože tito dva piloti se zařadili k mým nejmilejším postavám všech dob :-) Byli neuvěřitelní, oba dva. Zamilovala jsem si je. Bylo hodně smutné číst ty pasáže znovu, když víte, jak celý příběh dopadne. A jsme opět u té nespravedlnosti a zrady, nenávisti, která vedla až za hrob. 

Po dočtení jsem nemohla usnout. Takovou noc jsem ještě nezažila. Převalovala jsem se v posteli, brečela, celý příběh si přehrávala znovu a znovu a moc jsem chtěla, abych si s Ralphem a Tonym mohla na chvíli popovídat- abych jim řekla, jak moc mě jejich příběh zasáhl.. Opravdu, něco takového se mi ještě NIKDY po dočtení knihy nestalo, TAK MOC MĚ ZASÁHLA. V noci jsem se pak pořád budila a nad příběhem přemýšlela. Dneska to není o nic lepší, stále se k příběhu vracím a přemýšlím nad ním... Knížku četla i má mamka a má na ni stejný názor jako já. Také ji neuvěřitelně moc zasáhla. Dnes jsme si spolu o knize dlouho povídaly a já se znovu rozplakala. Tato kniha je jedinečná. Vím jistě, že se k ní budu vracet a že na ni nikdy nezapomenu. Prosím přečtěte si ji. Tento strhující příběh by měl poznat každý. A až knížku budete číst, pozdravujte ode mě Ralpha a Tonyho ♥ :-)


Samozřejmě knihu hodnotím 5 hvězdičkami, 100% a já nevím čím vším ještě. Teď si uvědomuji, že ostatní knihy s touto porovnat ani nejdou, je mezi nimi veliká mezera.
Nejtemnější hodinu bych rozhodně doporučila všem fanynkám (popřípadě fanouškům :)) Měděného jezdce. Myslela jsem si, že právě ho už nikdy žádná kniha nepředčí. Mýlila jsem se. Nejtemnější hodina je ještě lepší. Nerada srovnávám, ale tady je tomu opravdu tak. Měděného jezdce ze srdce miluju, ale Nejtemnější hodina mě zlomila asi tak 20krát více ...

Kromě současnosti a minulosti - přičemž se musím přiznat, že se já vždy těšila nejvíce na ty pasáže z minulosti, jsou v knize i duchové. Jakože fakt, se vším všudy. Proto Vám z této knihy možná místy bude běhat mráz po zádech. Právě duchové mě také velice zasáhl, především jeden ... Nikdy nezapomenu na vztyčený palec nahoru ... kdo četl, jistě ví :-)

Ano, tahle kniha je neuvěřitelná a plná nejrůznějších emocí. Já se do knížky zamilovala a na druhou stranu jsem kvůli ní i plakala. Nemohla jsem se odtrhnout. Čím blíže se kniha blíží konci, tím budete mít větší problém ji odložit (i když já ji tedy nemohla odložit už od začátku). 
Opravdu nádhera.

KNIHU VÁM STRAŠNĚ MOC DOPORUČUJI A BYLA BYCH MOC RÁDA, KDYBYSTE SI JI PŘEČETLI. Stojí za to. Pro mě je to ta nejlepší kniha a nejsem si jistá, zda ji někdy ještě nějaká překoná. 




Barbara Erskinová se narodila v roce 1944 a vystudovala středověkou historii Skotska. Po vydání její první knihy (Žila jsem již před staletími) se stala spisovatelkou z povolání. Vlastní starobylý venkovský zámek na pobřeží severního Essexu. V jejích románech se často objevují duchové - sama Barbara na ně věří.







A jak už jsem psala- až ji budete číst, pozdravujte ode mě Ralpha a Tonyho ...


PICTURES IN THIS ARTICLE ARE FROM WEHEARTIT.COM

16 komentářů:

  1. Tedy tak nadšenou recenzi už jsem dlouho nečetla :)

    Barbaru Erskinovou si naprosto zamiloval můj taťka, a to je opravdu co říct, protože on je jinak v podstatě nečtenář a jen tak něco mu nesedí (jinak snad jen knihy od Petera Jamese a série Milénium). Nejtemnější hodinu ale zatím ještě určitě nečetl. Asi mu jí koupím a až ji bude mít přečtenou, vrhnu se na ní také :)

    Je krásné, žes narazila na knihu, která na Tebe tolik zapůsobila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za krásný komentář! :)
      Páni, to je super, že zrovna Tvůj tatínek má Barbaru rád! Myslela jsem, že ji čtou spíše ženy, je skvělé, že i muži :-)
      Měj se moc krásně a jestli se rozhodneš knihu si přečíst, určitě dej vědět, co na ni říkáš :-)

      Vymazat
  2. Rodaw, opět nádherná recenze! Moc jsi mě na Nejtemnější hodinu navnadila! Už se těším až si ji přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, páni, děkuji moc za milá slova :-) Moc by mě zajímalo, jak se bude líbit tahle knížka klukovi, určitě se na celý příběh budeš koukat z trochu jiného úhlu pohledu :-) Kdybys chtěl, budu moc ráda, když mi napíšeš, jak se Ti knížka líbí :) Měj se moc hezky :)

      Vymazat
  3. Nádherná recenze!!! :)
    Já miluju Měděného jezdce a prostě jsem věděla, že tu knihu žádná nikdy nepřekoná, ale tak uvidíme..Řekla bych po tvé recenzi že tahle k tomu nebude mít daleko. Rozhodně po tvé recenzi si tuhle knížku přečtu tenhle příběh si nemžu nechat ujít a nejspíš svoje první vydělané peníze vrazím do této knížky tak snad nebudu litovat, ale myslím že rozhodně ne, protože příběhy z této doby mám nejradši, každý ve mě vždycky něco zanechal. :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky! Páni, strašně moc děkuju! Moc si toho cením, zvlášť od Tebe, Tvé recenze čtu totiž moc ráda :-) Zrovna u Tebe si myslím, že se Ti tahle knížka určitě bude líbit, uvidíme :)
      Měděného jezdce samozřejmě taky miluju, ale nebyl pro mě tolik zdrcující jako Nejtemnější hodina...

      Vymazat
  4. Ach jo! Proč mi to děláš? Tuhle knihu si prostě musím přečíst, strašně mě láká.
    Začínám šetřit :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týno ani nevíš, jak jsem ráda! Tahle kniha za ty peníze stojí :-)

      Vymazat
  5. Tak to musí být velká bomba. Měděného jezdce mám doma, ale ještě jsem se k němu nedostala. Myslím, že vím co budu hledat v knihovně, nebo co si budu přát k narozkám! :3 Prosím, jak se kniha jmenuje v originále? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The darkest hour :) Originální název je vždycky nahoře, u názvu :) Jsem strašně moc ráda, že jsem Tě na knížku nalákala! :)

      Vymazat
  6. Taková recenze teda dokáže člověka navnadit. :D Už mám knihu doma a moc se těším, až se do ní začtu... vypadá skvěle a knížky, ve kterých jakkoli figuruje 2. světová válka jsou přesně pro mě, takže se těším o to víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eruvie to je skvělé, že už máš knížku doma! Určitě pak dej vědět, jak se Ti líbila :-)

      Vymazat
  7. Já jsem na Nejtemnější hodinu strašně moc zvědavá. Plánuji, že si knihu pořídím a těším se na to. Tvoje recenze je skvělá a budu se těšit i na video :)

    OdpovědětVymazat
  8. super recenzia. Tvoj blog sledujem už dlhšie a vždy ma prekvapíš nejakou knihou o ktorej som ešte nepočula. Táto bude ďaľšia v mojej zbierke :) TheBookLady

    OdpovědětVymazat
  9. Irenko, na Tvé doporučení jsem si Nejtemnější hodinu přečetla a moc se mi líbila. Samozřejmě jsem od Tebe Ralpha a Tonyho pozdravovala :-). Renča Š.

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com