pátek 27. února 2015

KVĚTY Z PŮDY (Virginia C.Andrewsová) - recenze

Květy z půdy jsem už začínala číst s tím, že se mi budou líbit. Má mamka je četla už podruhé a byla z nich nadšená, internet je plný kladných ohlasů a já se k ním musím přidat. Tato kniha je velkolepá, skvělá, dokonalá a vlastně strašná. Vypráví totiž hrůzostrašný příběh a věřte mi, že po dočtení Vám bude běhat mráz po zádech. 


Napřed se vše zdá ideální. Sourozenci Chris, Cathy, Cory a Carrie žijí ve velkém domě, mají milující matku a otce. Mají vše, co potřebují ke štěstí. Jak málo stačí k tomu, aby se vše změnilo, od základu. Nešťastná událost a smrt jejich otce staví její matku do nelehké situace. Neví, jak hospodařit s penězi a jak se o děti - a především o sebe postarat a tak se rozhodne vrátit se ke svým rodičům, od kterých před lety odešla - ve zlém. Touha po penězích je však pro jejich matku natolik silná, že všichni odjíždí do domu jejích bohatých rodičů. Tím však pro děti začíná teror, protože je jejich šílená babička zavře nahoru do podkrovního pokoje a na půdu, kde se budou dít hrůzy ...

Zleva: Chris, Carrie, Cory, Cathy
Ani nevíte, jak ráda bych Vám prozradila, na které scény nikdy nezapomenu, které se mi vryly hluboko do kůže, které na mě udělaly obrovský dojem a které mě šokovaly. Bylo jich moc. Ale neprozradím je ... snad jen podotknu, že tahle kniha dokáže překvapit a dokáže šokovat, protože někdy jde do extrému. Není to horor, ve kterém tečou potoky krve, ale je to velmi silný psycho příběh, které budete muset strávit. Pamatuju si, jak jsem tuto knihu četla v ordinaci na zubním a zrovna jsem se dostala k jedné takové nezapomenutelné scéně - naskočila mi husí kůže.

Myslím, že hlavní hrdiny si jistě oblíbíte. V této knize jsou postavy, které budete buď milovat a nebo nenávidět. Květy z půdy jsou prvním dílem z pentalogie. Další tři díly vypráví další životní osudy našich hrdinů, pátý díl se vrací retrospektivně do mládí babičky - ale teď jsem si jista, že ať její osudy budou sebevíc smutné, její činy pro mě zůstanou neomluvitelné. A basta.

Strašlivé podmínky na půdě donutí dělat jinak nepochopitelné činy. V této knize poznáte, jak daleko je člověk schopný zajít - vlastně děti! - aby přežil. Také se tu rodí city, které by jinak byly tabu. Já osobně jsem jim ale hrozně moc fandila a jsem neskutečně zvědavá, jak toto všechno bude v dalších dílech pokračovat ...

Tato kniha je absolutně skvělá, já osobně bych jí nevytkla nic! Snad jen možná mi bylo líto myšky. Kdo četl, ví.
Květy z půdy mě nadchly a kdyby to bylo možné (a já neměla kupu učení a maturitu), okamžitě bych se pustila do dalších dílů. Takhle se na ně můžu aspoň o to víc těšit, čekají na mě v knihovničce :-)


Fakt, který jsem při čtení velice ocenila byl ten, že tato kniha působí velice reálně, sugestivně, zkrátka se dostane do Vašeho vnitra. Je dost možné, že na Vás bude příběh působit, jakoby se vážně stal a jen těžko budete chtít věřit tomu, že román pochází z autorčiny hlavy. Opravdu, velice sugestivní záležitost ...

Na tuto knihu tedy ode mě máte dvojité doporučení - doporučuji jak já, tak mamka. Jsem moc ráda, že nakladatelství Moba se rozhodlo, že bude vydávat knihy od této autorky, protože díky tomu jsem našla další svou velice oblíbenou spisovatelku a knihy.

Když jsme u autorky, tak je velice smutné, že ona sama neměla úplně nejjednodušší život. Spíš naopak. Virginia se narodila v roce 1923. V 15 letech po nehodě bohužel zůstala až do konce života upoutána na kolečkovém křesle. Nevzdala se však a i tak vystudovala malířství. V roce 1986 zemřela na rakovinu, nedokončené knihy za ní dopsal stínový autor pod jejím jménem. Její knihy byly dost často rodinné ságy, ve kterých lze najít zakázanou lásku.

Květy z půdy byly samozřejmě i zfilmovány. Původní verze filmu je už z roku 1987.  V roce 2014 byl však natočený remake a dokonce hned i druhý díl!!! Přikládám trailery obou filmů, abyste zhruba viděli a věděli :-) Já jen řeknu to, že je rozhodně chci vidět! Většinou (skoro vždy) to bývá tak, že na knihu prostě film nemá, ale musím se přiznat, že tyto filmy mě lákají extrémně, protože jak se zdá, alespoň první díl je natočený podle knihy. Takže jakmile to půjde, na filmy se ráda - strašně ráda!- podívám. Můžete se podívat na trailery k prvnímu a druhému dílu a na filmy si udělat vlastní názor ↓

  

Pokud máte s touto knihou jakékoli zkušenosti, budu moc ráda, když mi napíšete dolů do komentáře :-) No a pokud Vás tato recenze nalákala a Vy jste se rozhodli, že si knihu chcete přečíst, tak jsem neskutečně ráda a upřímně Vám i závidím, že máte tento příběh před sebou. Opravdu stojí za to. Na jednu stranu jsem byla po dočtení ráda, že mám všechny ty hrůzy za sebou, ale s touto knihou se mi špatně loučilo. Čtení jsem si neskutečně moc užila! ♥ A všechny sourozence si neskutečně moc oblíbila .. Ani nevíte, jak moc zvědavá na jejich další životní osudy jsem.












Takže abych to shrnula: knihu velice doporučuji!!!

Videorecenze k této knize samozřejmě časem doplním, video pak doplním do tohoto článku a upozorním Vás na něho na Facebooku :-)

No a já Vám děkuji, že jste si tento článek přečetli, budu se moc těšit na případné komentáře ♥ Mějte se moc hezky :-)

PICTURES IN THIS ARTICLE ARE BY ME AND FROM WEHEARTIT.COM

39 komentářů:

  1. Irenko, naprosto fantasticky napsané! :) A hned co dočtu recenzáky, asi se na ní vrhnu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. jasneeee v slovenčine to zase nie je :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně ne? :-( Třeba vyjde!:)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Ale je, ale celá pentalógia vyšla v Ikare v roku 1993, takže ju nájdeš jedine v bazári :-)
      (v predchádzajúcom komente som sa sekla v roku, tak opravujem :-) )

      Vymazat
    4. Určite túto sériu budú mať v každej mestskej knižnici :)

      Vymazat
  3. Skvela recenze. :) Uz jsem o nich uvazovala, tak snad se k tomu jednou vazne dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Kniha vypadá dobře, tak snad si ji někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Rodaw, moc pěkná recenze :). Hned bych si celou sérii přečetl, kdyby nebylo tolik učení :(. Ale včera jsem dočetl Nejtemnější hodinu a měla jsi pravdu, byla úžasná! :) I když moc na druhé světové nejsem Nejtemnější hodina byla vážně super! :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ani nevíš, jak moc jsem ráda, že se Nejtemnější hodina líbila!! ♥ Je to strašně super, že se líbí i klukovi! Fakt jsi mi udělal obrovskou radost :-) Jinak s tím učením.. ach jo, máme to stejně :-( Ale tahle knížka fakt stojí za to! :)

      Vymazat
  6. Já jsem četla knihu v prvním vydání z knihovny a tam bylo napsané, že kniha je založena na skutečné události, takže o to mě ten příběh děsil víc. V tom novějším vydání to není? Protože by mě teď hodně zajímalo, jak to ve skutečnosti je. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha! Tak to je hodně zajímavé .. V novém vydání nic není, tak teď sama nevím!!

      Vymazat
    2. http://neoluxor.cz/blog/recenze/zrada-z-pudy-podle-skutecne-udalosti--660/ tady se to píše v té úvodní části.. :-)

      Vymazat
    3. Já si myslím, že i tak je ten příběh vymyšlený. Možná je založen na nějaké skutečné události, ale mluvila jsem o tom i s mamkou a ona si myslí, že ten příběh přímo těchto 4 sourozenců je vymyšlený. Kdo ví, ale dost by mě to zajímalo, jak to vlastně je..

      Vymazat
  7. Rodaw,výborná recenze! Nalákala jsi mě ještě mnohem víc, a to jsem myslela, že víc už se na tuhle knížku ani těšit nemůžu :-) Musím si ji co nejdříve pořídit :-) Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá recenze! :) Mám přečtené první dva díly i film jsme viděla a všechno hodnotím plným počtem :) někde musím sehnat druhý díl ve filmové podobě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci jsem strašně moc ráda, že se Ti knihy i film líbily :-) Já bych oba filmy strašně ráda viděla, ale bohužel ten první absolutně nemůžu nikde sehnat :-( Moc mě to mrzí.. snad se časem zadaří a budu se na něho moct podívat ...

      Vymazat
  9. Jak já zbožňuju tvé recenze :3 Vždycky si tu knihu chci přečíst, protože ty mě vždy nalákáš! Tak snad se někdy dostanu i téhle knize! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji strašně moc!! ♥ A tuhle knihu rozhodně doporučuji!!

      Vymazat
  10. Rodaw, som veľmi rada, že ťa kniha zaujala, ja som čítala celú sériu už keď vyšla pred X rokmi a je naozaj skvelá, aj keď prvé dve časti sú určite najlepšie. Skvelá recenzia a prajem super čítanie pri pokračovaní tohto príbehu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti děkuji moc! :-) Na další díly se strašně moc těším! I když má mamka tvrdí, že ten první je stejně nejlepší a nejvíc napínavý..

      Vymazat
  11. Ahoj Irenko! Tak jsi mě zase nalákala, nevím jak to děláš, ale vždycky mě nalákáš i na knihy, kterých bych si za normálních okolností ani nevšimla, protože jsem byla dřív spíše na jiné žánry. Už jsem si zjistila, že tuhle, určitě skvělou, knížku mají u nás v knihovně, takže si tam pro ni v nejbližší době zaběhnu! :-) Děkuji ti moc, za vhled do jiných žánrů a hlavně za tuhle krásnou recenzi a přeji hodně štěstí a úspěchů nejen při "zkoušce dospělosti". Vím, že všechno hravě zvládneš! PS: Brzy se uzdrav! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko děkuji strašně moc! :-) Jsem ráda, že jsem Tě na Květy z půdy nalákala, tahle kniha si zaslouží, aby byla čtená a aby se o ní mluvilo! :)

      Vymazat
  12. Milá Rodaw, napsala jsi skvělou recenzi, s tvými názory se ztotožňuji. A jsem opravdu velice ráda, že se ti kniha líbila. Já se teď chystám na čtvrtý díl - Setba minulosti, už jej mám zarezervovaný v knihovně. :-) Měj se krásně, Edona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Edono moc moc děkuji :-) Však právě Ty jsi byla tím prvním člověkem, u kterého jsem si přečetla recenzi a řekla si "Hm, tak tuhle knihu si musím přečíst!". Takže vlastně děkuji já Tobě :-)) Na další díly se strašně strašně moc těším!!

      Vymazat
  13. Vážně čteš jako drak! Páni!
    Úplně Ti závidím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš jakože čtu rychle? :-) To právě ani ne .. čtu docela dost pomalu, k některým pasážím se třeba i vracím ...
      A teď před maturitou čtu jen povinnou četbu, ale po maturitě - to se pokusím číst jako drak! :D
      Děkuji za komentář :)

      Vymazat
  14. Ahoj, tak já jsem viděla nejdřív filmy a právě to mě přivedlo k tomu, abych si přečetla knihy. Na to se právě chystám :)
    Jinak film, hlavně ten první díl z roku 2014 mě nadchnul a přiznám se bez mučení, že jsem se naprosto zamilovala do Christophera... Teď někdy vyšly i další knihy, jakože ten samý příběh, z trochu jiné perspektivy - v originále Christopher´s Diary - Secrets of Foxforth a další... Tak by mě opravdu zajímalo, jestli vyjdou i v češtině... Elen

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, prosím ťa kde si pozerala ten film? nemôžem sa poň dostať stále nachádzam len ten povodný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky,
      musíš to vždycky zadat do vyhledávače v angličtině (já to stahovala na ulož.to a tam je prní díl (flowers in the attic) a s titulkami. Jinak druhý díl má zatím titulky jen volné (právě stahuji film) a titulky přikládám, abys je dyžtak našla :)http://www.titulky.com/Petals-on-the-Wind-240462.htm

      Vymazat
  16. Ještě se mi nestalo, abych tak rychle přečetla knihu, natož všech pět! Jsem normálně pomalý a špatný čtenář. Jsou věci, které bych pentalogii vytkla, ale celkově na mě udělala velký dojem. Nevěděla jsem, že je zfilmovaná. G.

    OdpovědětVymazat
  17. Téda moc hezky napsané, líp bych to nenapsala. Každopádně knihu jsem četla poprvé před sedmi lety, což mi bylo 13 let a je pravda, že se k ní ráda vracím. Všech pět dílu jsem přečetla za osm dní. Před Vánoci jsem ji znovu vytáhla a popravdě až teď v červenci jsem dočetla pátý díl, páč jsem si děj a hlavní postavy vyloženě užívala a vychutnávala. Dopodrobna jsem si představovala, jak to na té půde může asi vypadat a celkově jejich životy, když se hnuly dál. Ale jedině, co si myslím, že si se spletla - kdo ví? Je to, že na původním obalu je napsáno inspirováno skutečnou událostí. Tak sama si nejsem jistá, kde jsou fakta. Mimochodem V. Andrews byla ohromná spisovatelka. Její příběhy jsou dech beroucí. Přečti si od ní knihu Heaven Leigh Casteelovou a budeš brečet taky neboli pentalogii (Nemilovaná, Temné Stíny,Zklamaná srdce, Příslib Naděje a Pavučina lží) tuhle pentalogii čtu od spisovatelky mnohem radši. Je nádherná a samozřejmě tragická. A potom ještě si přečti pentalogii, která píše o dívce jménem Ruby (Rubínová zář apod...) ....jak říkám, tahle spisovatelka byla Paní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Virginii mám strašně moc ráda.. Doufám, že Moba postupem času vydá všechny její knihy!

      Vymazat
  18. Na knížka je nádherná a příšerná zároveň, ale film asi do češtiny nepřeložili.

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, nevím zda mi někdo odpoví. Ale chtěla jsem se zeptat, kde si můžu stáhnout film? Knížky jsem četla všechny, užásné čtení, i když občas smutné. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com