sobota 28. února 2015

KROKY V TEMNOTĚ (Michelle Paverová) - recenze


Kroky v temnotě jsem minulý rok ukořistila za necelých 30 Kč v knihkupectví. Je vůbec štěstí, že jsem si této knížky všimla, protože obálka slibuje hrůzostrašný příběh - jinými slovy to ideální pro mě. Od knihy jsem očekávala horor, který vyděsí a vlastně i takovou vyvražďovačku. Nakonec to bylo přece jen trochu jiné, ale líbilo se mi to moc. Klasická vyvražďovačka to není (což mě trošku překvapilo), příběh nestaví na úmrtích/mučení/krvi, ale spíš na atmosféře. Označila bych to jako PSYCHO. No ale o tomhle za chvíli víc, teď se pojďme trošku podívat na děj :-)


Podle anotace výše už asi víte, že hlavním hrdinou je obyčejný a poměrně nešťastný kluk Jack. Sám neví, co se životem, poměrně dost se trápí s nejrůznějšími problémy a vydat se na expedici na Arktidu mu zní víc než dobře. S výpravou to napřed vypadá nadějně, ale jakmile se dostanou na Arktidu, Jack začíná mít pocit, že vše není v pořádku, že tam nejsou sami. Jenže kdo je tam s nimi? Samozřejmě Vám nebudu nic prozrazovat, snad jen, že na nahrbená ramena ještě dlouho nezapomenu ...

V knížce sledujeme průběh celé expedice a můžeme sledovat osudy jejích jednotlivých členů. Přiznám se, že s hlavním hrdinou Jackem jsem napřed měla poměrně veliký problém. Tak velký, že jsem uvažovala, že knihu zkrátka zaklapnu a nedočtu, což je myslím zvlášť u mě co říci. Jeho nechuť ke psům a snaha se jich zbavit mě neskutečně zaskočila a šokovala a Jacka mi naprosto znechutila. Měla jsem chuť mu jednu vrazit! Beze srandy! Naštěstí postupem času se hoch zlepšil. Jediné štěstí. Ovšem když jsem se ze začátku přenesla přes tohoto "hrdinu" (který ke konci hrdina vlastně vážně byl) kniha se mi velmi líbila a myslím, že dokáže chytnout a zaujmout hned na začátku. Příběh se dozvídáme z deníkových zápisů Jacka, takže vše působí ještě reálněji.

Co jsem neskutečně ocenila byla již zmiňovaná atmosféra. Opravdu perfektní, autorka to zvládla dokonale. Mrazivé a nehostinné prostředí Arktidy se na Vás při čtení přenese a z jednotlivých stránek jde chlad a mráz přímo na čtenáře. Velice sugestivní, já měla skoro pořád pocit, jako bych na místě byla i já.  A věřte mi, že to nebyla zrovna nejpříjemnější představa, protože TO, co se na místě skrývá, rozhodně potkat nechcete ... a do toho ta neustálá tma a mlha ...

Čím blíž se dostáváte ke konci, tím víc vše graduje a napětí roste. Stačí už jen to, že když se postavy na Arktidu dostaly, bylo světlo, které postupem času ubývá a ubývá až nastane temno, naprostá tma. Už tohle samo o sobě je skličující. Když k tomu přidáte to, co se potuluje kolem srubu hrdinů a co očividně nechce, aby tam byli, dostáváte opravdu solidní kombinaci, ze které mrazí.

Hororů v knižní podobě není mnoho - těm, kterým se dá uvěřit. A podle mě je to veliká škoda, protože sama se na horory/thrillery ráda dívám a troufnu si říct, že jsem poměrně otrlý divák. Jak jsem již zmiňovala, v této knize nejde o násilí, ale ta atmosféra tu funguje dokonale. Mě místy mrazilo. Takže si myslím, že by mohlo i Vás, zvlášť lidi, kteří nejsou  zvyklí na nějaké napínáky. Knihu bych doporučila těm, kteří by chtěli zkusit něco strašidelného a třeba se chvilkami i bát :-) Já se při čtení vyloženě nebála, ale měla jsem takový neklidný pocit .. takže rozhodně na mě tato kniha nějaký dojem udělala a zapůsobila na mě...

Kroky v temnotě budete mít přečtené rychle. Kniha sama o sobě není objemná a má velká písmenka, takže já ji zhltla za dva dny, přičemž při čtení druhé poloviny jsem měla obrovský problém ji odložit. Příběh byl stále více napínavý a strhující. Samozřejmě celou dobu, když jsem knížku četla, jsem nejvíce byla zvědavá na samotný konec. Jak vše dopadne ... No, upřímně myslím, že ten konec byl trošku uspěchaný. Autorka to na nás nějak tak vybafla, mně osobně by vůbec nevadilo, kdyby knížka měla o pár stran navíc a konec byl trošku propracovanější. Nicméně mě také překvapil, tak to má být. Celkově by mi nevadilo, kdyby knížka byla delší, protože má v sobě veliký potenciál. Podle téhle knihy by byl i skvělý film! Uvidíme, třeba se jednou dočkáme :-)

Celkově tedy knížku hodnotím rozhodně kladně. Není to nejlepší kniha mého života, ale je to kniha, kterou jsem si velmi užila a která u mě dokázala navodit takovou správně strašidelnou a mysteriózní atmosféru a takových knih není zase tak mnoho:-) Takže pokud Vás láká, hurá do toho!










Videorecenze k této knize samozřejmě časem doplním, video pak doplním do tohoto článku a upozorním Vás na něho na Facebooku :-)

No a já Vám děkuji, že jste si tento článek přečetli, budu se moc těšit na případné komentáře ♥ Mějte se moc hezky :-)

PICTURES IN THIS ARTICLE ARE BY ME AND FROM WEHEARTIT.COM

6 komentářů:

  1. Já, já se chci bát! :D Skvělá recenze a děkuju za tip, určitě si knihu někdy přečtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Dlouho jsem nečetla nějakou fakt strašidelnou knížku a teď mám na to úplnou chuť! Moc dobře napsaná recenze! Díky za tip, nalákala jsi mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem ráda! :-) Tahle knížka je taková jednohubka :) Má moc fajn (vlastně strašnou! strašidelnou!) atmosféru:)

      Vymazat
  3. Loni na Světě knihy tuhle knížku měli za 9Kč :D Taky jsem si ji koupila, ale kdyby měla vyšší cenu, asi bych jí tam nechala. Vzala jsem ji jen ze zvědavosti a ještě se k ní pořád nedostala. Asi bych tomu už konečně mohla dát šanci.
    Dík za recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář :)
      PS: vím, ta cena téhle knihy.. no neber to! Já ji koupila v Neoluxoru u nás v Brně za 29 Kč :)

      Vymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com