čtvrtek 14. února 2013

Okřídlená duše - recenze

Autorka: Amanda Stevens
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání v ČR: 2012
Rok vydání v originále: 2011
Anotace: Amelia Grayová od dětství vídá duchy. 
Aby se před nimi chránila, dodržuje určitá pravidla. Jedno z nich nyní bere za své – detektiv John Devlin, jemuž Amelie pomáhá při vyšetřování série krutých vražd, ji abnormálně přitahuje, ačkoliv ho doprovázejí dva duchové. Mrtvola na hřbitově, který má Amelia restaurovat, je jen prvním článkem v řetězci matoucích stop. Vodítka obsažená v náhrobní symbolice, jež Amelii zanechává vrah, ji sice dovedou blíž k pravdě, ale také k zjištění děsivé úlohy, kterou má v celém případu sehrát ona sama. Žal a zoufalství dokáže k člověku připoutat melancholickou duši, ale i bytost naplněnou děsivou nenávistí… a ta může sahat až za hrob.


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví DŮM KNIHY - http://www.dumknihy.cz/
--------------------------------------------------------------------------------------------------


Věříte na duchy? Pokud kýváte hlavou na znamení souhlasu, tak byste si rozhodně měli přečíst právě Okřídlenou duši. Tato kniha mě zaujala už po shlédnutí velmi podařeného knižního traileru a když se mi dostala do rukou, měla jsem obrovskou radost. Na čtení jsem se těšila a rozhodně jsem si ho užila.
Nejsou duchové jako duchové. A najít je v knihách je docela oříšek. Sama jsem už pár duchařin četla, ale celkově si myslím, že knih s touto tématikou není zase tak moc (a hlavně jich není nikdy dost!!). Tím pádem jsem si Okřídlenou duši ještě víc užívala. Jsem člověk, který na nadpřirozeno věří a duchové mě odjakživa zajímali a fascinovali.  Celý námět je velmi pěkně zpracovaný a já mu nemám co vytknout.

527228_402516646476813_940984920_n_largeHřbitovní královna Amelie je zajímavá žena. Rozhodně jiná než ostatní. Má dar (nebo spíš prokletí?) vidět duchy. Na druhou stranu ale ví, že dokážou být nebezpeční a že člověk musí dodržovat určitá pravidla. Už její tatínek ji celému tomuto „řemeslu“ učil a snažil se jí vysvětlit, že bude muset být po zbytek svého života velmi opatrná. Amelie se s tím smířila a snaží se i s tímto „darem“ žít.

Jednoho dne však potká policistu jménem Devlin, který ji okouzlí. Není s ním však všechno v pořádku. Neustále ho doprovázejí jeho dva duchové, kteří ho za žádnou cenu nechtějí opustit. Amelie spolu s ním vyšetřuje brutální vraždy a snaží se najít sadistického vraha, který může kdykoli opět zaútočit. Na konci knihy nás čeká docela velké překvapení, které mě osobně hodně překvapilo a rozhodně jsem takovou pointu nečekala.

NIKDY SI MRTVÝCH NEVŠÍMEJ.
NEDÍVEJ SE NA NĚ, NEMLUV NA NĚ, NEPŘIPUSŤ, ABY VYCÍTILI TVŮJ STRACH.
NIKDY SE NEDRUŽ S TĚMI, KOHO DUCHOVÉ PRONÁSLEDUJÍ.
A NIKDY, NIKDY NEPOKOUŠEJ OSUD!


Tumblr_mi2z3jtesw1r34cuco1_500_largeDočkáme se tu napětí, akce, ale i nějaké té lásky. Vztahy tu nejsou na prvním místě, ale objevují se tu. A to jsem ocenila, protože láska je zkrátka všude a myslím, že se rozhodně hodila i do tohoto příběhu.

Hlavní hrdinka mi byla sympatická. Taková správná normální mladá žena, která nežije zrovna lehkým životem a nemá to jednoduché. Uvažovala jsem i nad tím, zda by se mně osobně líbilo vidět takhle duchy. Odpověď zní ne. Jak už jsem psala výš – na duchy věřím a dokonce si troufám říci, že jsem se s nimi i setkala, ale dostat se úplně a naprosto do jejich světa si myslím je spíš za trest. Amelie musela mít rozhodně pevné nervy a spoustu odvahy.

Tumblr_mi4rhpvein1r8lg3io1_500_largeKniha nás zavede na tajemná a pochmurná místa - ať už jsou to hřbitovy nebo přímo hroby. Čtenářovi rozhodně bude místy běhat mráz po zádech. Kniha je napsána sugestivně a není těžké se do příběhu ponořit a vychutnávat si ho.

DUCH SPUSTIL RUKU DOLŮ, UCOUVL DO STÍNŮ A ZVOLNA SE ROZPLYNUL V MLZE.

541602_10151101769436798_1868469776_n_largeCo se mi na knížce také hodně líbilo byly vzadu poznámky překladatelky, kde můžete najít vysvětlená některá slovíčka. Bylo to fajn, protože jsem díky tomu rozuměla všem slovům.
Celkově je knížka velmi pěkně graficky zpracovaná. Samotná obálka se vážně podařila. Tajemná, záhadná a mysteriózní. Krásně vystihuje celou knihu a podtrhává příběh.
I když jsem knihu četla docela dlouho, líbila se mi a to moc. Jen mě mrzí poměrně otevřený konec. Už aby byl druhý díl! J

DUCH STÁL POD PŘEVISLÝMI VĚTVEMI DUBU A ZLATOZELENÉ SVĚTLO, JEŽ POBLIKÁVALO SKRZE ŠPANĚLSKÝ MECH, VRHALO NA PROSTOR OKOLO NĚJ NADPŘIROZENOU TVÁŘ. 

Autorka knihy Amanda Stevens našla už v dětství zalíbení v nadpřirozeno. Napsala už přes 50 titulů s touto tématikou a na její budoucí knihy se rozhodně těším. Okřídlená duše je prvním dílem z plánované trilogie. Další díl by měl vyjít na podzim roku 2013.

Moje hodnocení: 5 hvězdiček - Opravdu skvělá knížka!! :)



Ještě jednou moc děkuji internetovému knihkupectví Dům knih za poskytnutí recenzního výtisku. Okřídlenou duši si můžete koupit přímo na jejich stránkách :)


12 komentářů:

  1. Páni! To je opravdu povedená recenze! Určitě se těším na další!! :)
    A na knihu jsi mě dost nalákala, tak doufám, že bude v knihovně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!! Ani nevíš, jak jsem ráda za to, že se recenze líbí :)

      Vymazat
  2. ..Úžasná kniha..krasna recenze..:) druhý díl se má vydávat na podzim 2013 :) už se na něj těším..:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, nemůžu se ho dočkat!! A díky moc :)

      Vymazat
    2. Není zač..:) Ted sem tu recenzi cetla znovu..a je supeeer..:)

      Vymazat
  3. Páni, kámo, rozhodně bys měla psát recenze častěji! Tahle je fakt super :) A rozhodně jsi mě na knihu nalákala, už se po ní jdu shánět :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt se recenze líbí? Tak za to jsem neskutečně moc ráda!! Nebudu říkat, že mě to psaní recenze nebavilo, protože opak je pravdou :DD Začalo mě to bavit, moc! :)

      Vymazat
  4. Túto knihu si veľmi chcem prečítať, už dlho po nej pokukujem 8)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze, fakt se hodně povedla ;)
    Knížka mě nejdříve vůbec nezaujala, spíše jsem ji tak přehlížela. Ale tvoje recenze mě docela nalákala, no uvidíme... :D

    OdpovědětVymazat
  6. O knize už jsem uvažovala dřív, ale Tvoje recenze láká ještě více :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tuhle knížku si určitě koupím.Recenze se ti povedla a k tomu to video mě přesvědčilo že tu knížku prostě musím mít

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj :) zrovinka se chystám číst tuhle knížku.Podle recenzí bude úžasná a tak se chci rovnou zeptat, jestli neznáte něco podobného????Ať se mám pořád na co těšit :) (Že budou další dva díly vím :) )

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com