neděle 26. srpna 2012

15 minus - recenze


Autor: Tomáš Zářecký
Nakladatelství: Moba
Rok vydání v ČR: 2011
Žánr: dobrodružný, thriller
Anotace: 15 mínus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...

Video není zrovna nejkratší, protože jsem měla velkou potřebu stále dokola opakovat, jak je knížka úžasná. 15 minus opravdu stojí za přečtení. Každý si v této knížce najde to svoje. Geniální knížka, geniální autor.
15 minus je má nejoblíbenější knížka a přečtu si ji kdykoliv ráda znovu.
Pokud váháte, neváhejte. 15 minus za to stojí, přečtěte si tento poutavý a napínavý příběh!!!

19 komentářů:

  1. 15 minus je dokonalá kniha..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, naprosto souhlasím. Lepší knížku jsem opravdu nikdy nečetla :)

      Vymazat
    2. Knížka leda pro puberťáky, znovu bych ji opravdu nečetla, protože mě některé pasáže vyloženě nudily, jiné byly spíš úsměvné a některé vyloženě nechutné. Takový malý český Running Man říznutý Maxem Kahlenbergerem. Jenže na rozdíl od 15- a jeho autora King i Chase umějí. Jediné, s čím souhlasím, je autorův náhled na lidstvo jako takové - prostě přemnožená škodná, pro kterou jsou nejdůležitější jen ty počmárané papírky a kvůli nim jsou ochotni udělat úplně cokoli. Další plus autorovi za svižný děj bez zbytečného přešlapování.

      Vymazat
  2. Ani jsem si nevšimla, že uplynulo 19 minut .)

    jak už jsem psala, nakazilo mě tvoje nadšení :) Knížka mi připomněla Hunger Games a pak Kingovu knihu dlouhý pochod...obě se mi moc líbily :)

    To je tak hrozně hezký, když některá knížka takhle potěší! Super video :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsi se na video zvládla podívat na celé :) Je to totiž opravdu hodně dlouhé, až moc :( Ale měla jsem pořád potřebu něco říkat..
      A 15 minus je rozhodně lepší než Hunger games :)

      Vymazat
  3. Teda, po tejto recenzii je nemožné, aby som si knihu neprečítala. Síce som skôr romantickejšia duša, ale navnadila si ma.

    Veľmi sa mi páči takýto spôsob recenzií. Ešte som sa s ním nestretla, ale je to oveľa zábavnejšie než čítať a navyše máš príjemný hlas. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to hrozně moc děkuji. Tou formou videa je to zase něco jiného, ale zase mi stává, že se zadrhnu a nebo třeba zakoktám :D Ale tak jsem samozřejmě ráda, že se na to někdo dívá :)

      Vymazat
  4. Super video. Opravdu, opakuju se, ale mám tvoje videa hrozně ráda, strašně dobře se tě poslouchá. A super recenze! Nicméně, by mi měl někdo zakázat na tvůj blog chodit! :D :D Vždycky mě tu totiž nějaká kniha zaujme a já ji okamžitě chci :D Už si 15 mínus zapisuju do svého seznamu a v září okamžitě objednávám, protože po tom, co jsi o ní řekla je nemožné si ji nepřečíst! Opravdu hodně mě zaujala a dost jsi mě navnadila, takže si můžeš být jistá tím, že si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda!! Jsem zvědavá, jak se Ti knížka bude líbit! těším se na to, až si u tebe na blogu přečtu recenzi :))
      A moc díky za to, že se Ti má videa líbí. Udělala jsi mi radost :) Ty také točíš skvělá videa :-))

      Vymazat
  5. Jsem moc ráda, že jsi sem dala recenzi - už dlouho na ni čekám; knihu jsem si vyhlídla ve tvé hromádce knih na obrázku v záhlaví.. :D Když jsem se dozvěděla, že knihu napsal čech, taky mě to tak moc nezaujalo (jak říkáš ty ve videu), ale tvá recenze mě teď přesvědčila o opaku. Tu knihu chci! :O

    OdpovědětVymazat
  6. Neuhodneš co! Už dneska jsem si tuhle knihu koupila :D Za sebou mám zatím prolog a teď jdu číst. Ráda bych se pak s tebou třeba podělila o dojmy a pocity... Jestli budeš chtít ;) Zatím vypadá hodně dobře...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je naprosto super!! Už se těším, až si o knížce pořádně popovídáme!! Úplně Ti závidím, že ji čteš :-))

      Vymazat
  7. Já jsem jí teda ještě nečetla,ale chystám se to napravit

    OdpovědětVymazat
  8. Bože, díky za tak úžasnou recenzi po které už neváhám kliknout na tlačítko "koupit". - Moba má právě slevy a tuhle nekoupit by byl hřích. Bože, já se tak těším! Vypadá to stejně dobře jako HG, snad mě to nezklame.

    PS.: Pokračuj takhle dál a já si vytvořím závislost na tobě dřív než na té knížce. :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  9. Právě jsem dočetla. Je to taaak úžasný ale zároveň tak nechutný :D Jak popisoval ten kanibalismus, no brrrr :D

    OdpovědětVymazat
  10. Ano, super. O knížce jsem nikdy neslyšela, až do doby, co začal Zářecký vyučovat na naší škole a já si ho vygooglovala. :D :D

    OdpovědětVymazat
  11. Připouštím, že má něco do sebe, ale zas tak úžasná mi nepřipadala. Postavy ploché, divné motivace (co tam třeba dělala milionářská dcerka Abigail, naprosto nevybavená pro takovou akci?), brutalita přehnaná, někdy až účelová (četla jsem dost krvavých knih, takže můžu porovnat) a hlavně, přílišná mnohoslovná popisnost v místech, kde by bylo účelnější volit strohou formu osekaného textu. Popisovat se dá příroda, charakter, ale když se něco děje (akce, přepadení, boje), je nudné takovou akci rozpitvávat a popisovat stylem, jaký užil autor knihy.
    Četla jsem Running man od Kinga, perfektní, také Hunger Games, o sto procent lepší, výborný byl i Dlouhý pochod. Bohužel, Patnáct mínus je takové zklamání, že tomu dávám palec dolů.
    P.S. věřím, že kdo začíná s knihami podobného druhu, může být nadšený. Ale zkuste si někde sehnat a přečíst již zmíněné knihy s podobným tématem. Running man, Hunger games, Dlouhý pochod - a možná i Pán much. To sice není reality show, ale je to o tom, když se octne skupina dětí na opuštěném ostrově, a nemají absolutně žádné hranice, žádný dohled, žádné zákazy a příkazy.

    OdpovědětVymazat
  12. Ta tuhle knížku se už moc těším mám jí doma a dneska jí začnu číst

    OdpovědětVymazat
  13. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Výměna kdekoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com