pondělí 25. června 2012

Prazákon: Přežití v pekelném ráji - recenze




  
Informace o knize
Autor: Robin Baker
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 400
Anotace: Za jak dlouho se z lidí zbavených nánosu civilizace stanou šelmy? Skupina studentů, kteří se vydali na expedici do Tichomoří, je náhle vržena přímo do pravěku. Nečekanou katastrofou přišli o veškeré výdobytky civilizace a zůstali nazí uvězněni na odlehlém ostrově. Po záchraně ale mluví nepřesvědčivě, zůstali za nimi i mrtví... Co se vlastně na ostrově dělo? Vládla tam všeobecná spolupráce, obětavost a čest, jak trosečníci tvrdí, nebo znásilňování, agrese a dokonce vraždy? A jak Robin Baker, autor převážně literatury faktu, na takový nápad vůbec přišel? Co když to nakonec není žádná románová fikce, ale prostě pravda?

Seznámení s knihou
     Kniha mě zaujala svou anotací. Působila na mě jako směs dobrodružství a záhad. Knížku jsem obdržela jako recenzní výtisk od Metafory, za což ještě jednou moc děkuji :-)
 Abych pravdu řekla, tak po dočtení vlastně nevím, co si o knize mám myslet. Na jednu stranu je v knize použit opravdu dobrý námět a celkově fakt, že je příběh podle skutečné události knize dodává ještě větší šmrnc. Ovšem od knížky jsem čekala něco jiného - napětí a dobrodružství. V knize ale byla hlavně erotika (ano, opravdu hodně sexuálních scén) a celkově je to spíš literatura faktu, než příběh.



Postavy
    V této knize mi vlastně nebyla ani jedna postava sympatická. Všechno se to točilo opravdu hlavně kolem toho kdo s kým kde a jak. Všechny postavy byly takové.. divoké, zbrklé.. nevím no.. Jejich chování jsem mnohdy nechápala.

Klady
  • Skutečná událost a tajemství kolem ní - to považuji za největší plus knihy a to sice proto, že mě samotnou hodně zajímají příběhy, které nebyly nikdy objasněny a okolo kterých je hromada tajemství a nejasností.
  • Zajímavé prostředí a námět - ostrov, bez šatů , léků.. sami. To je velmi dobrý námět pro knihu.
Zápory
  • Erotika - ano.. fakt.. bohužel. Popisovaná do dost velkých detailů, což bohužel opravdu není pro mě. Já potřebuju akci a napětí. Místy se mi zdálo, že tahle kniha je opravdu založena hlavně na tomto: ostrov, vztahy, sex. Což je škoda.
Videorecenze


Celkové shrnutí
     Nemohu říct, že by se mi kniha vyloženě nelíbila.. je to spíš takový dokument. Ten příběh je zajímavý a má něco do sebe, ale ta erotika mi to celé dost znechutila. Ovšem pokud Vás tato kniha zaujala, rozhodně si ji přečtěte. Není špatná. Každý si na ni musí udělat svůj vlastní názor...

4 komentáře:

  1. Všimla jsem si obálky knihy, když jsi ji četla, takže jsem se těšila až recenzi zveřejníš a chtěla jsem vědět, co ty na to.
    Musím s tebou souhlasit, anotace vypadá hodně zajímavě, ale trochu se knížky bojím. Čekala jsem úplně něco jiného, asi jako ty, trochu jsem si to představovala jako Ztraceni...
    Mě osobně sexuální scény vadí i nevadí. Dost záleží na autorovi, jak to podá a na typu knihy.
    Asi počkám až bude kniha u nás v knihovně (jestli bude).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky!
      No mně.. jakože taky nevadí, ale tady byly moc a dost do podrobna :DD Radši bych trochu víc akce a napětí :)) Ale knížka je to zajímavá.

      Vymazat
  2. Obálka kniha se mi moc líbí a i to, jak jsi knihu zrecenzovala vypadá vážně zajímavě a mě kniha docela zaujala. Trošku mě děsí to velké množství sexuálních scén, ale jinak vypadá kniha vážně skvěle.
    A jak jsi říkala, že jsi čekala, že kniha bude popisovat to, jak se budou muset postavy vyrovnávat s různými nástrahami divočiny ap. tak to bych já čekala taky, proto mě docela překvapilo, že je to spíš o těch vztazích a erotice. Ale zkusím se po knihe podívat..:) Každopádně děkuju za recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač :) Já děkuji za milý komentář :)
      Já jsem právě taky čekala spíš tu akci a napětí a ne tolik erotiky..

      Vymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com