neděle 4. března 2012

Vampýrská akademie 5 - Spoutáni magií



Informace o knize


Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Anotace: Dimitrij dal Rose poslední šanci, aby se rozhodla. Její volba však byla špatná… Po dlouhé a strastiplné cestě na Sibiř, kam se vydala hledat milovaného Dimitrije, se Rose vrací na Akademii svatého Vladimíra, ke své nejlepší kamarádce Lisse a ostatním. Maturita se rychle blíží a dívky se už nemohou dočkat opravdového života za železnou branou Akademie. Avšak Rose stále s bolestí v srdci vzpomíná na Dimitrije, kterého přes všechno zlé nedokáže přestat milovat. Nedokázala ho zabít, když dostala šanci. A v blízké budoucnosti se možná začnou naplňovat její nejhorší sny: Dimitrij ochutnal její krev a Rose v hloubi duše ví, že ji pronásleduje. Přesto se stále nevzdává naděje na Dimitrijovu záchranu – otázkou ovšem zůstává, jestli se jí ho podaří zachránit dřív, než ji Dimitrij zabije a promění ve Strigojku. Bude jejich láska opravdu věčná?






Moje recenze


Akce od samého počátku....


Předchozí díl byl pro mě velmi příjemným překvapením. Upřímně od této knížky jsem čekala hodně a rozhodně nejsem zklamaná.
Už se na začátku se to pěkně rozjíždí a čtenář zkrátka jen čte, čte a čte!
Rose to ani v této knize rozhodně nemá jednoduché. Naštěstí se může spolehnout na své přátele, kteří vždy stojí po jejím boku.


Když se dozvídá, že osud Dimitrije může změnit, tak neváhá a odchází na velmi nebezpečnou misi. Nechybí akce a napětí, které si u této knihy rozhodně užijete.


Nebezpečná a pochmurná místa.. alias věznice




"Únos" Viktora mě zkrátka bavil. Vězení mě odjakživa děsilo a přijde mi jako jedno z nejhorších míst na světě. Centrum nebezpečí, násilí a nenávisti, mnohdy i touhy po pomstě. Rose se na své misi obrací na druhou stranu, najednou jde proti pravidlům a porušuje vše, co se kdy naučila. V hloubi duše ví, že je to špatně, ale na druhou stranu chce pomoct Dimitrijovi a pro jeho záchranu by udělala cokoliv. 
Vězení bylo v knize popsáno opravdu sugestivně a já měla pocit, jako bych v něm opravdu byla. Tyto scény mě vážně hodně bavily.


Las Vegas - město hříchů?


V Las Vegas to bylo taky velmi akční a napínavé. Spoilerovat samozřejmě nebudu, ale mohu Vám s klidem říct, že i na tomto místě se nebudete nudit.
Rose tu také navštíví jedna... řekněme velmi zajímavá postava, která ji rozhodně svým příchodem překvapí.
Samotná Rose se tu bude muset postavit nejen boji, ale i smrti, která ji rozhodně zasáhne.
Je Las Vegas ideálním místem pro úkryt? Po přečtení knížky to možná zjistíte...


Jak se pozná, že někdo umřel za dobrou věc?




V knížce se setkáváme s ne-jednou silně emotivní scénou. Je jich tu hned několik a mě zasáhly všechny. Už to není, že by umřel jeden nebo dva. Umírá se tu ve velkém. 
Jak se ale pozná, že oběť byla za správnou věc?
Žádný člověk by dobrovolně neumřel jen tak.
Ve VA jsou strážci oddaní svým Morojům a neváhají za ně položit svůj život.
Z jejich strany je to opravdu velká statečnost a toto by si určitě měl uvědomit každý čtenář. Upřímně - dokázali byste i Vy takhle za někoho položit svůj život?




Který je ten pravý? Láska je zkrátka všude...




Chudák Rose to nemá lehké z žádné strany. Musí tu řešit i své osobní problémy...  Na výběr má hned 2 muže, kteří to s ní myslí opravdu vážně. Nebo ten jeden určitě. K tomu druhému však Rose cítí skutečnou a hlubokou lásku. Jak se rozhodne?
Já mám ráda oba dva, ale toho jednoho je mi celkem dost líto, protože si myslím, že Rose ho nemiluje stejně, jako on ji.
Můj první dojem u něho byl ten, že je to namyšlený frajírek. Ovšem postupem času se z něho stává úžasná postava, jedna z mých nejoblíbenějších.
Vždycky když se někde objeví, mám úsměv na tváři. Nemluvě o jeho činech. Asi bych to shrnula tím, že je neuvěřitelně drzý, nevychovaný a skvělý.


Je to všechno komplikované, ale mě to moc bavilo číst :-)


Rose jako hlavní hrdinka nezklamala. Je zkrátka taková, jakou ji dobře známe.




Drzá, paličatá, ale se srdcem na správném místě. Je hezké, že má tolik přátel, kteří ji neopouštějí a se vším ji pomáhají. I když ty nejtěžší volby ve svém životě si musí rozhodnout stejně ona sama. A věřte, že rozhodnout se správně je někdy opravdu umění.




Závěr, po kterém okamžitě sáhnete po posledním dílu


Původně jsem si chtěla dát po VA5 chvilku "pauzu" s jinou knihou a až potom sérii dočíst, ale po přečtení ... to si řeknete jen wow a naprosto automaticky sáhnete po dalším dílu.
Závěr je opravdu dost.. nečekaný a překvapivý. Já ho bohužel tak nějak tušila, protože jsem si předem přečetla anotaci všech dílů. 
I tak mě to ale moc bavilo.
Celkově dávám knize 4 hvězdičky. Je napínavá, akční a nenudíte se. Na další díl se velmi těším.

2 komentáře:

  1. *opakuji se* ♥VA♥VA♥VA♥ Je tak krásný přečíst si něčí recenzi a uvědomit si, že nejste sami....Ano, nemiluješ to tolik jako já (pochybuju, že někdo ano :D osobní zkušenost), ale je to zážitek se s tebou o tom bavit :D Už se těším na zítra, kdy to pořádně proberem ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Jak já ti závidím, že můžeš všechny díly číst hnedka za sebou a ne půl roku čekat na nový díl!
    A VA.. prostě láska na celý život a to.. fakt si srandu nedělám!

    Operace? :'( ježíš, to je mi líto! Ale zvládne to! A kdo? Cvrček nebo Árínek? A s čím? .. přeju brzké uzdravení.. :)

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com