pondělí 20. února 2012

Vampýrská akademie 3 - Stínem políbená



Informace o knize

Autor: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Vyšlo v ČR: 2010
Anotace: Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného. Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit! Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?



Moje recenze
Po druhém dílu Vampýrské akademie jsem byla na další čtení doslova nažhavená. Pokud jste knížku četli, tak se mnou musíte souhlasit! Děj byl skvěle rozjetý a mě nesmírně zajímalo, jak to půjde dál.

Při čtení třetího dílu jsem se rozhodně bavila. I když musím uznat, že při pár momentech jsem si říkala "Hm.. To je na mě až moc scifi"... což je vlastně pravda, ale nakonec jsem se rozhodla pro to, že i když je celý svět Morojů, Strigojů, dhampýrů a lidí možná až moc neskutečný (?), tak to prostě dává smysl a ponořit se do tohoto světa je hrozně fajn. Richelle Mead opravdu ví , jak napsat skvělou knihu, vymyslet ještě lepší svět a co nejlíp to čtenáři podat. Všechno je logické, vysvětlené, ten svět mám prostě ráda.

V tomto dílu se prostě úžasně řešil vztah Rose a Dimitrije. Možná už víte, že tyto dva mám opravdu ráda. Ne nadarmo se říká - protiklady se přitahují. Rose upřímná, drzá, divoká. Dimitrij klidný, rozvážný, můžeme říci samotář. K tomu všemu studentka-profesor. Láska s velkým L, která musí překonávat nejednu překážku.
Už jsem zhruba tušila, jak se jejich láska bude dál vyvíjet a hrozně jsem jim fandila. Taky v knížce došlo k jedné scéně, kterou jsem už celkem dlouho čekala a zklamaná jsem nebyla :-)
Na této dvojici je opravdu vidět jejich nekončící zamilovanost.  Ti dva se hledali až se našli.
Snad největší problém pro ně dva přichází na konci knížky. Je určitě pro čtenáře dost.. deprimující? A okamžitě sáhnete po dalším dílu ( na jehož recenzi se už můžete těšit :-)).



Ostatní postavy nezklamaly. Ve VA mám hned několik dalších oblíbenců -  Christian, Adrian a i Lissa. Hodně z Vás ji rádo třeba nemá, ale Lissa je mi v hodně věcech sympatická a dalo by se říci, že i blízká. Neodsuzujme ji za to, že není tak moc divoká, jako Rose. Každá je jiná a tím originální.

Ve knize se řeší i "politická situace" ve světě Morojů, což je zajímavé sledovat.
Richelle Mead má opravdu hodně fantazie a talentu. Za celou sérii VA ji obdivuju. Vždy něčím překvapí.




Ano.. Knížka se mi velmi líbila. Hlavně konec byl velmi dramatický... dalo by se říci až hororový? No krev tam rozhodně byla. Já se místy i bála (hlavně o mé oblíbené hrdiny) a to je co říct!!
Knížku doporučuju jak fanouškům fantasy žánru, ale i jiným. Já osobně mám fantasy ráda, ale jenom některé.. Musím se do toho totiž vžít a hlavně tomu musím uvěřit. U VA jsem uvěřila.

Doporučuji, doporučuji, doporučuji. Ne nadarmo se VA říká "Královna mezi knihami o upírech". Tento titul si zaslouží.






Zdroje obrázků: www.google.com

Moje hodnocení
4 hvězdičky

11 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze! :))
    Véceméně souhlasím se vším. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně řečeno ♥ Rodaw, fakt smekám. Taky jsem se snažila napsat zpětně recenzi, ale tím jak je to dávno co jsem to četla poprvé a asi -hlavně- bych měla pohnutky psát jen slova jako boží, skvělé, úžasné a nepřekonatelné. VA je prostě moje ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze, já tuto ságu miluju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Těším se těším:D Jsem teprve u dvojky, ale na odreagování je to skvělý. Moc zábavné knížky:D

    OdpovědětVymazat
  5. Já VA miluju, nejvíc se mi asi líbil díl pátý, ale celá série je úžasná:D
    Recenze se ti povedla!:)
    Kelsí

    OdpovědětVymazat
  6. Moc ,pěkná receneze už se moc těším a ž tuto knižní řadu začnu číst :p Momentalně čtu Upiři deniky a č´školu noci (střídám to )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc krásná recenze povedla se , hezky popsáno, smekám nemám slov :) je už vidět že sis Tuto serii zamilovala

      Vymazat
  7. Otázočku mám:) podľa tvojich videi ako som videla,ty si kupuješ hneď všetky diely knížiek ktoré začneš čítať?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky... no většinou ano. Kupuji si to, o čem jsem si na 99% jístá, že se mi to bude líbit (recenze, anotace, doporučení.. atd).. takže většinou si koupím všechny díly, protože se potom od toho už nemůžu odtrhnout :D ale není tomu vždy... ale většinou. Taky záleží na mamce, jestli mi dá peníze nebo ne :-)

      Vymazat
  8. Skvělá recenze!
    A zase jsme u těch postav co... :D Já taky nevím, co skoro každýmu na Lisse vadí. S velkou většinou tvé recenze souhlasím, teda až na to hodnocení - 4 hvězdičky? :( :D

    OdpovědětVymazat
  9. Vampýrská akademie mi je doporučována ze všech stran...asi se do ní fakt pustm, i když upířiny tedy rozhodně nejsou můj šálek kávy... Ale možná to bude tím, že jsem zatím četla jen samé nereprezentativní vzorky :D

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com