neděle 19. února 2012

Vampýrská akademie 1

 



Informace o knize
Autor: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Vyšlo v ČR: 2009
Anotace: Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství.
 
 
Moje recenze

Co si budeme vykládat... Tato kniha byla je a bude velmi velmi známá a uznávaná. Já jsem měla tu "smůlu", že jsem ji četla po fascinující trilogii Hunger games, tím pádem jsem se do VA nemohla dlouho vžít.....

U knížky jsem měla napřed rozporuplné pocity. Místy jsem se nudila (ano, je to pravda) a místy mě to zase hrozně moc bavilo. Výsledek? Fajn, ale ne tak skvělé jako Hunger games. Ale fajn, nebudeme srovnávat tak moc námětově odlišené knihy.
 
Obrázek: Americké obálky VA... ale i naše české jsou moc pěkné :-)
Když se dostanu k samotnému tématu: Upíři.
Nevěřím na ně ( i když na duchy třeba ano, ale to je teď jedno) a knihy s nimi.. eh.. ano, ale třeba duchovno mě poutá víc.
S upíry jsem četla Školu noci - kdybych to měla srovnat, tak VA je opravdu propracovanější a svým způsobem i dokonalejší.

Upíři v knihách mi nevadí, i když mi to přijde až moc fantasy. Fantasy knihy mám ráda, ale zase odtud potud. Ovšem VA je napsáno tak, že jsou tam i kousky z normální života, takže je to jednoduše v pohodě.

Chvilku jsem měla "problém" s hlavní hrdinkou - tedy Rose. Byla na mě až moc... namachrovaná? Zkrátka žila jiným životem než já, asi tajk. Bližší mi byla rozhodně Lissa.
Ovšem jak jsem četla dál a dál, tak jsem o Rose přišla na kloub. Je taková jaká je, rozhodně originál. V nějakých věcích s ní nesouhlasím, naopak v něčem jí hodně fandím. Má své chyby i svá pozitiva :-)

Podle knihy je velmi krásná. Já si jí představuji nějak takhle...
 
Do postav celkově jsem neměla problém se vžít. Někdo mi byl sympatický, někdo ne. Tak je to vždy :-)
Rozhodně si mé srdce získal Dimitri.
Je šarmantní, chytrý, rozumný , klidný .. zkrátka neodolatelný.
Fandím mu, líbí se mi jak chová, jak mluví, jak jedná a jeho láska k Rose je zkrátka... vyjímečná a originální, nevšední.

No ale v knížce mám i své další oblíbence - třeba Christian. To je skvělá postava. Baví mě pasáže s ním :-)
Lissa je taky fajn - věrná kamarádka Rose, která je vlastně daleko důležitější, ale i tak se to točí hlavně kolem Rose.

Jesse je třeba arogantní nafoukaný blbeček! Hrůza a děs. A Mason to je takové trdýlko, nedospělé mládě.

Celkově knihu rozhodně doporučuji milovníkům fantasy žánru a upírna... Mně se knížka líbila, baví mě i další její díly. První díl je hlavně seznámení s hrdiny, i když na konci je hodně, ale opravdu hodně akce.
Celou sérii VA jsem dostala za vysvědčení, za což ještě jednou moc děkuji mé zlaté a hodné mamince :-))
 
Videorecenze:
(společná pro první i druhý díl VA)
 
 
Zdroje:

 
 
 
Moje hodnocení
4 hvězdičky
 

2 komentáře:

  1. Nádherná recenze. Ty váš jak miluju VA a tak mě těší -většinou- vše co si přečtu, tak moc díky ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Rodaw. jako velké milovník knížek od dětství jsem poměrně nedávno objevila tvůj blog a moc se mi líbí. Je mi 33 let a knihomolem jsem zhruba od 12 let. Vždycky jsem milovala čtení od babičku jsem jako malá nutila pořád dokola číst pohádky :-) Samozřejmě i rodiče ale Ti měli méně času. Jinak asi v těch 12 jsem zakotvila v děsivějším žánru. Bylo to tehdy oblíbené stopy série "ženy v ohrožení, pak také stopy hrůzy John Sinclair atd. Zbytek ženských od nás z rodiny četly hlavne zamilované večery pod lampou a halequinky. to nebylo nic pro mě, vždycky jsem se ráda bála u knížek.. V době když už jsem spíš nebyla teenager jsem poprvé viděla Harryho Pottera a rozhodla jsem se že dám šanci i fantasy knihám.. Začala jsem Harryho číst a byla jsem lapená. Stal se mojí posedlostí a dodnes nebyla kniha, která by překonala můj zážitek z celé série a hlavně z posledního dílu Harryho. Možná to bude pro někoho znít v mém věku dětinsky, ale je to tak. Ale proč to píšu všechno k Vampýrské akademii.... Krátce potom co jsem dočetla Relikvie smrti mi můj tehdy ještě přítel koupil Vampýrskou akademii 1. Ale já po dočtení Harryho nemohla číst vůbec nic. Bylo mi tak strašně smutno, že kdykoliv jsem začala číst jinou knihu, vůbec jsem se na to nesoustředila. Takže rok jsem nečetla NIC až pak jsem vzala do ruky onu Vampýrskou akademii. Chvílemi jsem se tím prokousávala a nebavilo mě to, ale čím ví se blížil konec, tím víc se mi nechtělo knihu odkládat. Rychle jsem dokoupila druhý díl no a už jsem byla zase lapená :-) A celou tuto sérii i následující pokrevní pouta řadím po Harrym za mojí druhou oblíbenou (al nepřekonala ho). Takže teď si tak střídám horory thrillery a fantasy. Ovšem mám spíš raději když se v knížce aspoň nějaké to nadpřirozeno objeví, ale občas si dám i něco takového jako naposledy John Saul - Nemilovaní. Teď jsem na základě Tvého doporučení sáhla po domu ozvěn. Jsem relativně na začátku, tak jsem zvědavá. Tvůj blog je úžasný a vždy moc oceňuji Tvoje tipy, recenze, lákačky, prostě všechno :-) Měj se moc krásně Lenka :-)

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com