neděle 19. února 2012

Hunger games - Síla vzdoru



Informace o knize
Vydání (ČR): duben 2011
Autorka: Suzanne Collinsová
Nakladatelství: Fragment
Česká anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. Třináctý kraj vystupuje ze stínů a plánuje svrhnout Kapitol. Zdá se, že všichni o pečlivě připraveném plánu vědí - s výjimkou Katniss. Úspěch povstání závisí na její ochotě stát se pěšákem, přijmout odpovědnost za nespočetné životy a změnit budoucnost Panemu. Kvůli tomu musí odsunout stranou svoji zlost i nedůvěru. Musí se stát symbolem revoluce - reprodrozdem - bez ohledu na to, že cena může být hodně vysoká.



Moje recenze


Wow. Celou sérii Hunger games obdivuju a miluju. Ovšem tento díl byla špička. Všechny díly byly skvělé, ovšem tento se mi líbí asi nejvíc. Vše zde graduje a závěr je.... nepopsatelně úžasný... a smutný.

Ano- i já jsem u knihy plakala. Celý příběh se mi dostal hluboku do srdce. S klidem můžu napsat, že Hunger games je nejlepší knižní sérií, jako jsem kdy četla. Upřímně mě zajímá, jestli se někdy objeví něco, co HG překoná.
Jak už jsem psala u recenze na první díl - u HG prožíváte snad všechno emoce. Postavy berete jako známé, kamarády. Najednou knížku dočtete a je konec. Pro mě to byl celkem depresivní pocit.

Ani nevíte, jak moc je mi líto to, že píšu už poslední recenzi k HG. Opravdu je mi líto to, že HG mají jenom 3 díly. Chtěla bych další a další a další. Napsáno je to tak poutavě a chytlavě, že se od toho člověk jen těžko odpoutá. A když najednou všechny 3 knihy dočtete, máte... něco na způsob absťáku? :D Já jsem byla po přečtení několik dní ÚPLNĚ odrovnaná. Příběh se Vám dostane do hlavy a stále nad tím vším musíte uvažovat.

Suzanne je jedinečná hned v několika věcech - dokázala to vše vymyslet ale taky se do toho nezamotala. Všechno je jasné, logické, žádné zádrhely. Celková pointa knihy mě odrovnala a byla jsem z ní naprosto v šoku. Tak nějak celou knihu jsem se připravila, že něco nastane a nakonec to bylo úplně jinak a mně došlo, v čem celá ta pointa knihy byla.
Objevuje se zde i láska - no objevuje, spíš vrcholí - s kým nakonec Katniss bude? Abych byla upřímná - já fandila oběma. Možná o trošku víc Hurikánovi i když... nevím. Oba byli úžasní.
Peeta byl hodně citlivý, kdežto Hurikán šel tvrdě na to, aby Kapitol padl. Ovšem Hurikán si narozdíl od Peety podle mě víc prožil. Přece jen Peeta na tom byl lépe. Hurikán měl na sobě velké břemeno a musel všechny živit. Fakt to neměl jednoduché.
Já nejsem ten typ, že bych byla nějaký team. Jednoho milují, druhého nesnáší. Ne, tohle fakt ne. Měla jsem ráda oba a upřímně moc nechápu lidi, kteří se staví jenom za jednoho a druhého odsuzují. Každý měl své kouzlo i své chyby.

Hunger games mě pohltily. U jejich čtení zapomínáte na realitu. Opravdu moc moc moc doporučuji. Po jejich dočtení tak nějak změníte názor a pohled na celkový svět. Lidi tolikrát řeší úplné hlouposti a malichernosti. V téhle knize se dělají velká rozhodnutí, mění se budoucnost.
Opravdu si HG přečtěte. Nebudete litovat.

Jak já se těším, až si je zrovna přečtu! Kdyby mi měla něčím Suzanne Collinsová udělat radost, bylo by to to, že napíše další díl.... :-)

Obálka u knihy je sice paperback, ale moc se mi líbí :-) Je jednoduchá, ale v jednoduchosti je krása.

Dál recenze obsahuje velké spoilery!! Pokud jste knihu ještě nečetli, NEPOKRAČUJTE VE ČTENÍ!!


Vlastně všechny postavy jsem měla moc ráda. Znala jsem je a fandila jsem jim. Finnick a Annie bylo to stejné.
Finnick pro mě byl opravdu skvělou postavou. Milovala jsem ho hrozně moc a strašně jsem mu přála Annie. To, že na konci umřel mě hodně vzalo. A úplně mě dorazilo to, že se nedožil vlastního syna. Ale takové jsou HG - nelítosné a dojemné.

Ale líto mi to opravdu bylo. Teď mi přijde, že až budu číst knihu podruhé, potřetí ... ( a to určitě nastane), tak to budu ještě všechno víc prožívat.
Opravdu nedokážu napsat, komu jsem nakonec přála srdce Katniss víc. Hurikán i Peeta byli skvělí oba dva. Kdybych se ale musela rozhodnout tak.... Hurikán? Asi, možná... á... Je to komplikované.
My ale víme, že Katniss nakonec byla s Peetou a měli dvě děti. Mrzelo mě to, že Hurikán odešel a tak nějak se to ukončilo. Už se dál nekamarádili, každý si žil svůj vlastní život. Kdyby Katniss nebyla v hladových hrách, nepoznala by Peetu a já si myslím, že by jednou skončila s Hurikánem. Ale to osud nechtěl a dopadlo to všechno jinak.

Hurikána mi bylo celkem líto. Ale hlavně mi bylo líto toho, že mezi ním a Katniss skončilo i to přátelství.
Celou dobu jsem si myslela, že umře buď Hurikán a nebo Peeta. Smrt Finnicka jsem tak nějak čekala.
Ale že neumře ani jeden z nich, to pro mě bylo velkým překvapením. Prim... ach bože. V tom je ta celková pointa. Katniss se přihlásila do hladových her... všechno bylo jinak... tolik mrtvých... a Prim zachránila stejně jenom chvilku života.
Bylo to dojemné, moc smutné a pro mě ještě víc překvapivé.

Je to opravdu várka emocí. Knihu jsem prožívala dlouho a prožívám jí i teď. Už se moc těším na to, až si ji přečtu znova. Jen 3 díly, ale za to úžasné 3 díly.

Žádný zápor jsem u knihy nenašla. Možná jen příliš smutná, ale bez toho by to zase nebylo ono.
Je to takový můj poklad v knihovničce.
Hunger games forever.
Miluju ten děj, miluju ty zvraty, miluju to napětí.
Miluji ti postavy. Miluji ty knihy.

Zdroje: //obrázky//

Moje hodnocení
5 hvězdiček

9 komentářů:

  1. Konečně člověk, kterému se taky nejvíc líbil třetí díl! :) Hrozně bych chtěla, aby třeba Collinsová napsala pokračování z pohledu Finnicka - myslím jakože z minulosti, když byl v HG a pak jak ho zneužíval Kapitol. A jinak výborná recenze. :)

    **SPOILERY!**
    Mě totálně složilo, když jsem četla a pak tam bylo jenom tak, mezi řádky: "Cinna je mrtvý." Smrt Finnicka jsem totálně nečekala... A Prim? Zatraceně, Prim!!! Řekla bych, že právě tyhle zvraty dělaly knihy tak dobré. :) Jinak jsem celou dobu držela palce spíš Peetovi, protože mi Hurikán někdy lezl šíleně na nervy. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt skvelá kniha. Ani neviem ako a už bol proste koniec! Kniac ma úplne prekvapil. Chápem, že keď sú vojny a povstania ľudia zomierajú, ale prečo museli zomrieť práve títo ľudia. Aaaach. Ale aspoň sa tam ten svet dal ako tak doporiadku a Peea nahovoril Katniss na peknú vec. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nebudu sem psát, jak ty knížky jsou úžasný, to už tu bylo dostkrát a já s tím naprosto souhlasím.! :) ale úplně největší dojem ve mně asi zanechal konec :) *SPOILER* jak to skončilo dobře i smutně zároveň, strašně moc mě mrzel Hurikán :/ tohle byla asi první knížka s milostným trojúhelníkem, u kterého mi nebylo jasné, kdo vyhraje :) a posledních pár vět mě absolutně odrovnalo, přirovnání života ke hře a věta Ale na světě existují mnohem horší hry (né doslova, nepamatuju si to :D). Jedna z nejuzasnejsich sérií co jsem kdy četla!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hodně silná knížka, dokonalá série. Souhlasím!! :)
      A to s tím Hurikánem mě taky mrzelo :((

      Vymazat
    2. Prosím řekněte mi jak to skončí ( 3 díl ) moc město zajímá děkuju

      Vymazat
  4. Já jsem se k přečtení této série dokopala až teď o prázdninách. Dnes jsem dočetla poslední díl a prožívám nehoráznou depresi a úzkost. Neustále mám hrozný a tísnivý pocit v žaludku. Tahle kniha mě totálně rozhodila a začínám uvažovat, že mě možná rozhodila ještě víc než Hvězdy nám nepřály.

    OdpovědětVymazat
  5. Se vším souhlasím, až na Hurikána. Myslím, že i kdyby Katniss do Hladových her nešla, nikdy by nemohli být spolu... Podle mně je Katniss Hurikán moc podobný, moc temperamentní, moc vznětlivý a sebestředný. Je jí moc podobný a myslím, že by spolu nevycházeli dobře. Kdyžto s Peetou se Katniss doplňuje mnohem líp... Ale rozhodně to nemyslím jako nějaký team. Hurikána mám ráda, ne že ne, ale jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo...

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím řekněte mi někdo jak skončí třetí díl. Nebo kde se na to můžu kouknout :)) děkuju.

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com