pondělí 21. prosince 2015

IZOLOVANÝ ( Sebastian Fitzek , Abgeschnitten ) - recenze

IZOLOVANÝ:
Originál: 2012, Abgeschnitten
Česko: listopad 2015 , nakladatelství Omega
Anotace: Koroner Paul Herzfeld najde v hlavě jedné velmi zohavené mrtvoly telefonní číslo své dcery. Hannah byla unesena a pro Herzfelda tak začíná děsivá hra na honěnou. Únosce totiž na ostrově Helgoland přichystal další těla s indiciemi. Herzfeld ale nemá šanci se k novým informacím dostat, protože ostrov nacházející se na širém moři je kvůli orkánu odříznut od pevniny a většina obyvatelstva již byla evakuována. Kreslířka komiksů Linda, která našla mrtvé tělo na pláži, je jednou z mála osob, které na ostrově zůstaly. Herzfeld se ji snaží zoufale přesvědčit, aby dle jeho pokynů po telefonu provedla pitvu. Jenže Linda v životě nedržela v ruce skalpel, natož aby někoho pitvala… Zdroj




SEBASTIAN FITZEK:
se narodil 13. října 1971 v Berlíně. Studoval práva, pracoval jako šéfredaktor a programový ředitel pro několik rozhlasových stanic v Německu.
Jeho první velká zkušenost s psaním byla s Jürgenem Udolphem jako jeho spoluautor. Od roku 2006 píše psychologické thrillery, ze všech se staly bestsellery. Byly přeloženy do 20 jazyků, některé by měly být i zfilmovány.
Fitzek je ženatý od roku 2004, má tři děti a žije v Berlíně. Píše knihy a do novin a patří mezi nejúspěšnější německé spisovatele.
Zdroj





MŮJ NÁZOR:
Sebastian Fitzek je moje zlatíčko. Četla jsem od něho knihu Zaklínač duší  a hned se zařadil mezi mé nejmilejší autory. Prostředí psychiatrické léčebny odříznuté od civilizace s psychopatem uvnitř mě fascinovalo a šokující rozuzlení tomu dodalo pomyslnou korunu. Takže jsem se po Zaklínači duší těšila na vše další, co od Fitzka přečtu - na řadu přišel Izolovaný, který mě nadchl a utvrdil v tom, že se tento autor řadí k naprosté špičce v žánru thriller.



Už podle anotace jistě poznáte, že je Izolovaný příběh, ve kterém nebude nouze o akci, vraždy, mrtvá těla a napětí. Ovšem anotace je také pouhou střepinkou z celého příběhu - dokáže nalákat, ale samotný příběh překvapí tím, KOLIK toho skrývá uvnitř. Protože tady v této knize bylo všechno a Fitzek to tak skvěle zkombinoval, že se mi z toho tajil dech. Úplně :-)



A jak už to u Fitzka bývá (a co já absolutně miluji) i tady byla šokující a nečekaná pointa, která zmate a následně dostane úplně všechny. Občas se mi stane, že nějakým směrem dokážu příběh odhadnout, ale u Fitzka ať si myslíte cokoli, většinou jste vedle jak ta jedle!! A to já mám moc ráda, protože během celého čtení vlastně vůbec nevím na čem jsem, přemýšlím nad tím, kladu si otázku a stále mě zajímá, JAK to teda nakonec bude!! Ano, závěr této knihy (a nejen ten) potvrdil to, že tento pan spisovatel má podle mého názoru prostě geniální konce :-)



Nemohla jsem si pomoci, ale v hodně momentech mi kniha připomínala film Saw - nejen brutalitou, ale především těmi šoky a převraty. Pamatuju si, že když jsem Saw viděla poprvé, byla jsem opravdu v šoku. A nějak tak podobně jsem se cítila i u Izolovaného. Fitzek si hraje s čtenáři, ale hlavně je NUTÍ UVAŽOVAT o příběhu, což je podle mě super, protože ne každý autor toto dovede. Pro mě jistá podobnost se Saw byla rozhodně plusem, protože Saw je jedinečný film a tímto bych Vám ho chtěla i doporučit - a nebo možná pokud se mezi Vámi najde někdo, komu se film líbil, tak rozhodně doporučuji i knihu Izolovaný! Mimochodem podle Izolovaného by byl báječný film :-)



Co se týká brutality, tak některé momenty mě tu dost překvapily, až jsem ne opravdu nečekala. Klacek v jednom tělním otvoru, brutální znásilňování (i nůžkami) a pár dalších "fajn" scén, ale i když jsou to naprosté hrůzy, Sebastian Fitzek je umí napsat s elegancí. Ano, zní to nelogicky, ale je to tak. I když píše velice mrazivé thrillery, stále si dokáže udržet důstojnost a míru. To na něm mám moc ráda. Dokáže šokovat, vyděsit - možná vlastně i znechutit - ale jen tak, jak to má být. A funguje to skvěle.



Pro mě bylo celkem dost velké překvapení, když jsem se dozvěděla, že Knižní klub končí s vydáváním knih od Fitzka. Dozvěděla jsem se, že neměl dobrou prodejnost, což mě tedy celkem dost rozhodilo. Podle mě se řadí k těm nejlepším autorům vůbec a absolutně nechci urážet nějaké knihy, které vychází - ale oproti některým je to opravdu nebe a dudy. Ale moc mile mě překvapilo, že se vydání ujalo nakladatelství Omega a ze sebe MOC doufám, že bude vydávat další a další jeho knihy, protože tento autor si to zaslouží ♥ Byla bych nejvíc nadšená, kdyby nakladatelství vydalo i jeho starší knihy, které v Česku zatím nevyšly - vím, to bych asi chtěla moc, ale ty knihy by si to zasloužily! :-)



V Izolovaném jsou i moc sympatičtí hlavní hrdinové, což já mám ráda. Knížku jsem četla před nepříjemným zákrokem, hladová a musím říct, že jsem si nemohla vybrat lépe. Já zkrátka asi vždycky zhltnu Fitzkovy knihy a naprosto se do nich ponoří. Toto je můj autor a věřím, že by rozhodně oslovil i mnoho z Vás. Zkuste mu dát šanci! :-) K tomu všemu je to Němec, což je příjemná změna - mimochodem z německých autorů je pro mě ten úplně nej - a věřte mi, že jeho knihách už kvůli těm geniálním převratům budete milovat! :-)



Izolovaný vážně stojí za to! :-) ♥



Závěrem bych ještě chtěla mnohokrát poděkovat přímo nakladatelství Omega za zaslání knížky. Moc si přeju, aby se Vám tento autor osvědčil a abyste vydávali další jeho knihy (jak již jsem psala-klidně i ty starší! :-) ), protože si to zaslouží a vážně se řadí k těm nejlepším. Díky, že jste se ho ujali ♥

6 komentářů:

  1. Izolovaný vypadá vážně dobře, obálka je pěkná a tvoje recenze mě dost navnadila. Tohle určitě bude stát za to. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) Zrovna Tobě by se myslím Zdeni mohl Izolovaný líbit! :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, pěkné fotky, pěkně napsané. Jen se víc těším na tvoje videa, hrozně mi chybí. Tak doufám, že snad už brzo...

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju tvoje psané recenze! <3 Izolovaný vypadá fakt zajímavě!
    PS: Skvělý fotky! hezky doplňují celou recenzi :)

    OdpovědětVymazat

Moc Ti děkuji za komentář! Vždycky mi udělá radost :))
Můžeš mi také napsat na můj mail: rodawzknihankova@gmail.com